Reinsalu: roolijoodikuid ei tohi nunnutada, nende karistusi tuleb karmistada (27)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Tairo Lutter

Roolijoodikute karistusi tuleb karmistada ning selleks oli ka ette valmistatud vastav eelnõu. Paraku võttis riigikogu selle vastu palju lahjemal kujul, tuletab meelde praegune välisminister ja eelmises valitsuses justiitsministri ametikohal olnud Urmas Reinsalu.

Reinsalu kirjutab sotsiaalmeedias Saaremaal toimunud kohutava liiklusõnnetuse valguses, et tema ei usu kopika eestki teistele inimestele ohtlike kurjategijate, sealhulgas sariroolijoodikute nunnutamisse. «Nad peavad saama karistuse, mis on ühiskonna kättemaks, ohutustab nad pikemaks ajaks vanglas ning hirmutab teisi retsidiivseid kurjategijaid,» rõhutab Reinsalu.

Ta tuletab meelde, et justiitsministrina esitas ta riigikogule arutamiseks seaduseelnõu korduvate roolijoodikute karmimaks karistamiseks, mis nägi ette, et tingimisi karistusi ei saaks neile mõista ning võrdsustas autoroolis purjuspäi inimese surma põhjustamise tapmise eest ette nähtud karistusega.

«Otsekohe algas «inimõiguslaste» kisa kui julmad need karistused on ja kuidas ma sekkun kohtuvõimu tegevusse. Häälekalt, minu meelest nii moraalselt kui juriidiliselt küsitavalt platvormilt kaitses korduvate kriminaalsete roolijoodikute õigusi nii osa poliitikuid kui juriste. Riigikogu kukutas mu esitatud eelnõu hääletusel läbi. Lõpuks võeti see siiski vastu, kuid oluliselt lahjendatumal kujul,» kirjutab Reinsalu.

Nüüd avaldab Reinsalu lootust, et prügikasti visatud ettepanekud võetakse uuesti lauale. «Samamoodi hääletas eelmine Riigikogu maha ettepanekud seada politsei eest põgenejate ja mittekriminaalses joobes roolijoodikute trahvid sõltuvusse sissetulekutest. Toona ei rõhunud roolijoodikute kaitsjad sel korral mitte inimõigustele, vaid sellele, et ka väiksema sissetulekuga roolijoodikute ja politseinike eest põgenejate õigusi tuleb kaitsta ehk siis need süüteod peaksid olema neile taskukohased!»

Ministri sõnul saame me kaitsta oma vara paremate lukkudega, hoiduda tänaval pimedatest urgastest, kuid liikluses oleme roolis istuva mõrtsuka ees kõik täiesti kaitsetud. «Seetõttu peab ühiskond jäigalt ja resoluutselt suruma korduvad ja kaasinimestele ohtlikud kurjategijad, nagu tapjad ja vägistajad, aga ka retsidiivsed roolijoodikud, seaduse tahte alla. Kriminaalpoliitiline võltshumanism ja liberaalitsev hoiak korduvate ohtlike kurjategijate ees reedab varasemate ohvrite kannatused ja muudab kaitsetumaks kõik ausad ja seadusekuulekad inimesed tulevikus!».

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles