Nõustaja: roolijoodik vajab ka sõltuvusravi, muidu sõidab ta vanglast vabanedes järgmise inimese surnuks (3)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Liiklusõnnetus Saaremaal Risti-Virtsu-Kuivastu maantee 128. kilomeetril.
Liiklusõnnetus Saaremaal Risti-Virtsu-Kuivastu maantee 128. kilomeetril. Foto: Irina Mägi

Sõltuvusravile jõuab vaid väga väike osa Eesti teedel joobes peaga vahele jäänud juhtidest, nentis Confido sõltuvusravi nõustaja Kaja Heinsalu. Ta rõhutas, et ainult vangistusega probleemi ei lahenda.

Nädalavahetusel Saaremaal kolme hukkunuga liiklusõnnetuse põhjustanud roolijoodikut oli ka varem joobes peaga juhtimise eest arestiga ja tingimisi vangistusega karistatud.

«Ringvaates» tõstatatud küsimusele, kas roolijoodikutele määratavad karistused on liiga leebed, vastas Kaja Heinsalu, et ükski karistus haigust ei ravi. Nõustaja leiab, et ränga liiklusõnnetuse põhjustanud Andrese puhul on tegu ilmselt alkoholisõltuvusega. «Kui tegemist on korduva roolijoodikuga, siis minu küsimus on selle ääretult traagilise loo puhul see, et kas lisaks karistamisele on ta saanud ka abi,» rääkis Heinsalu.

Heinsalu on kaks aastat pakkunud Confido sõltuvusravikeskuses raviprogrammi esmakordselt joobes juhtimiselt tabatud isikutele, kelle joove polnud kriminaalne. Oma senise kogemuse põhjal avaldas ta arvamust, et ravima tuleb hakata võimalikult vara.

Paraku läheb sõltuvusravile vaid murdosa roolijoodikutest. «Minu meelest on seda väga vähe. See (arv) peaks olema oluliselt suurem, kui inimest suunatakse ravile,» rõhutas Heinsalu. «Olen kindlalt seda meelt, et kui me ainult karistame, siis see inimene tuleb välja, istub autorooli ja sõidab järgmise inimese surnuks.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles