Kaljulaid: me usaldame NATOt sada protsenti (5)

Brita-Maria Alas
Copy
President Kersti Kaljulaid ja Ukraina kaitseminister külastasid militaarvälihaiglat.
President Kersti Kaljulaid ja Ukraina kaitseminister külastasid militaarvälihaiglat. Foto: Sander Ilvest

President Kaljulaidi sõnul usaldab Eesti NATOt sajaprotsendiliselt. Kuigi NATOs on arenguruumi, ei ole näiteid rünnatud liikmesriikidest. 

Intervjuus Frankfurter Allgemeine Zeitungile kommenteeris president Kaljulaid, et Eesti usaldab NATOt sada protsenti ja seda toetavad ka uuringud. Presidendi sõnul ei tekita Venemaa murekohti ainult Eestile, vaid ka mitmetele teistele riikidele. Oma väites tugines president eelkõige rahvusvahelistele lepingutele, milles Venemaa ei ole koostööd teinud. Näiteks tuumarelvalepe, millest USA 2018. aastal lahkus. Seetõttu peetakse NATOs Venemaad ettearvamatuks riigiks.

Kaljulaidi sõnul on just sellistel põhjustel suurriigi naaberriikides hoolt kantud lisaturvalisuse eest: «Just seetõttu oleme NATOna kasutanud meetmeid, et Venemaale lähedased riigid hästi kaitstud oleksid.» 

Kaljulaid ei nõustu Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni väitega, et NATO on ajusurnud, aga usub, et olukord võiks paraneda. «Alati, kui mõni kriis on tekkinud, on öeldud, et Euroopa Liidul on lõpp,» ütles ta. 

Macron tahab suhteid Venemaaga uuendada ning Kaljulaid nõustub, et riikidevaheline suhtlus peab püsima. Ometi ei näe ta võimalust senistest põhimõtetest loobuda. «Teisalt ei saa eemalduda meie põhilistest printsiipidest, samuti Minski kokkuleppest,» viitas president Minski leppele, mis allkirjastati Ukraina kriisi reguleerimiseks. 

Ühendriikide president Trumpiga on Kaljulaid enda sõnul leidnud isikliku taseme: «Kui ta mind nüüd näeb, küsib ta alati «Kuidas arvutitel läheb?», kuna Eesti on oma digitaalse infrastruktuuriga üle maailma tuntud.» 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles