Eesti ja USA armee hakkavad vahetama küberkaitse ohuteavet

Copy
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas.
NATO küberkaitse kompetentsikeskuse rahvusvaheline küberkaitseõppus Tallinnas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus ja Cybernetica AS sõlmisid raamlepingu, mille eesmärk on automatiseeritud küberkaitse ohuteabe vahetamise süsteemi käivitamine USA õhujõudude ja Eesti kaitseväe vahel.

Eesti ja USA kaitseväge vahelise ohuteabe vahetuse jaoks luuakse tarkvarasüsteem, teatas kaitseinvesteeringute keskus.

«Eesmärk on luua USA õhujõudude ja Eesti kaitseväe vaheline automatiseeritud ohuteabe süsteem, mis vastab kahe riigi kaitsevägede spetsiifikale ning  tugevdab oluliselt osapoolte küberkaitsealast võimekust. Regulaarne ohuteabe vahetamine eri osapoolte vahel on tänapäeva üks peamisi küberkaitse võimekuse aluseid,» ütles Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse direktor Kusti Salm.

Cybernetica juhatuse esimehe Oliver Väärtnõu sõnul on tegemist ajaloolise sammuga kahe riigi vahelises kaitsealases koostöös.

«Tegemist on esmakordse kahe riigi vahel ühiselt arendatud võimekusega. Võimaluse osaleda selles projektis on suur tunnustus Cybernetica turvalise andmevahetuse, privaatsus- ja infoturbetehnoloogiate tasemele. Täname oma partnereid nii Eestis kui Ameerika Ühendriikides jätkuva usalduse eest kriitiliste süsteemide loomisel,» sõnas Väärtnõu.

Loodavat süsteemi hakkavad kasutama esmajärjekorras  Eesti ja USA ning hilisemas faasis kaasatakse ka teisi liitlasi, mille abil tugevdatakse süsteemiga ühinenud liikmesriikide ja ka Eestis paiknevate liitlasvägede küberkaitse-alast turvalisust.

Projekti aluseks on 2016. aastal USA ja Eesti kaitseministeeriumide vahel allkirjastatud kaitsealase teadus- ja arendustegevuse lepe, mille sõlmimine sai alguse koostööst USA õhuväe uurimislaboriga (US Air Force Research Laboratory, USAFRL).

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse kommunikatsioonijuhi Maria Tiiduse sõnul viidi riigihange läbi väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena, kuhu kaasati osalema üksnes Cybernetica AS, kuna ettevõte omab ainsana intellektuaalomandit planeeritud tööde baaslahendustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles