Hiina suursaadik hoiatas Kashmiri pingete edasise kogunemise eest

Copy
Lumesadu India Kashmiris asuvas Srinagaris.
Lumesadu India Kashmiris asuvas Srinagaris. Foto: Dar Yasin/AP

Hiina suursaadik ÜRO juures Zhang Jun hoiatas kolmapäeval Kashmiri pingete edasise kogunemise eest ja väljendas lootust, et Pekingi kokkukutsutud ÜRO Julgeolekunõukogu istung annab Indiale ja Pakistanile tõuke leida lahendus dialoogi läbi.

«Ma olen olukorra pärast Kashmiris mures,» kinnitas diplomaat ajakirjanikele.

«Ma olen veendunud, et kohtumine aitab mõlemal poolel jõuda arusaamisele olukorra edasise pingestumisega kaasnevate tõsiste riskide osas ja julgustab neid teineteisele lähenema läbi dialoogi lahenduse leidmiseks,» ütles Zhang.

Euroopa Liit keeldus eelmisel nädalal osalemast diplomaatide ringreisil India Kashmiris, sest neil ei lubatud kohtuda vahistatud kohalike poliitikutega.

Välisdiplomaatide kahepäevane visiit oli esimene pärast seda, kui New Delhi võttis augustis Himaalajas asuvalt piirkonnalt autonoomia ja saatis sinna juurde mitukümmend tuhat sõdurit. Visiidist Kashmiri võtsid osa 15 riigi saadikud, teiste hulgas Ühendriikidest, Lõuna-Koreast, Nigeeriast ja Argentinast.

Kashmiri sulgemine ning infosulg, mis on nüüdseks vaid osaliselt tühistatud, tõi kaasa rahvusvahelise kriitika. India võimudele tegid etteheiteid ka Brüssel ja Washington. 

Kashmiri India ja Pakistani poolt eraldaval piiril sai aasta esimesel päeval tulevahetuses surma kaks India sõdurit. Relvastatud ülestõus India võimu vastu on kestnud Kashmiris mitukümmend aastat ja nõudnud kümnete tuhandete inimeste elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles