Soomes põletasid neonatsid Iisraeli lipu (4)

Copy
Soome neonatsid 2018. aasta Soome iseseisvuspäeval Helsingis.
Soome neonatsid 2018. aasta Soome iseseisvuspäeval Helsingis. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AFP / Scanpix

Neonatside meeleavaldusel Tamperes põletati pühapäeval Iisraeli lipp.

Sise-Soome politseijaoskonnast teatati, et politsei selgitab välja, kuidas tuleks edasi tegutseda. Veel eile oli ebaselge, kas juhtumi puhul alustatakse uurimine.

Neonatside Vabaduse poole (Kohti vapautta) liikumine teatas oma kodulehel, et lipp põletati nende meeleavalduse käigus. Liikumist peetakse keelustatud Põhjamaade Vastupanuliikumise (Pohjoismainen vastarinteliike) jätkuna, mille tõttu keelas Helsingi politsei eelmisel aastal iseseisvuspäeval nende meeleavalduse. Keskkriminaalpolitsei on liikumist uurinud, kahtlustades seda ebaseaduslikus ühendustegevuses.

Sise-Soome politseijaoskonna teatel käis politsei kohapeal ning vestles lipupõletajatega. Pressiesindaja Nina Juurakko-Vesikko teatas esmaspäeval, et samal ajal toimus suurem meeleavaldus, mida politsei turvas. Politsei jälgis Vabaduse teele meeleavaldust Tampella juures, kuni lipupõletajad kohapealt lahkusid. Kedagi kinni ei võetud.

«Soomes on karistatav vaid Soome lipu rikkumine,» sõnas Juurakko-Vesikko. Sotsiaalmeedias hakati aga küsima, miks ei käsitleta lipu põletamist kui vihaõhutamist rahvusrühma vastu.

Tampere keskturul toimunud suurem meeleavaldus oli Soomes elavate indialaste vastulause Delhi ülikoolile tehtud rünnakule, kus sai viga 40 inimest. Delhi ülikoolis protestiti uue seaduse vastu, mis diskrimineerib Indias elavaid moslemeid.

Soome president Sauli Niinistö mõistis lipu põletamise ning eile toimunud Turu sünagoogi vastase rünnaku hukka. «Minu arust peaks olema nii, et selline kurjus ei leviks. Oleks kasulik olla teadlik sellest, mis võib inimese muutuda pahaks, ka tavalised inimesed. Kindlasti on alati propagandiste, kuid kuidas nad saavad endaga kaasa ka teised on miski, mis paneb mind selgelt muretsema.»

«Natsilipud lehvivad ning nüüd see Turu sündmus. Need on selged märgid sellest, et meil on selliseid isikuid.» Ka siseminister Maria Ohisalo mõistis mõlemad sündmused hukka.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles