Eksperdid: Trumpi Lähis-Ida rahuplaan on tulutu kampaaniaprojekt (2)

Copy
Meeleavaldajad Gaza sektoris protestimas eile avalikustatud USA rahuplaani vastu, mida tutvustasid koos USA presindent Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Meeleavaldajad Gaza sektoris protestimas eile avalikustatud USA rahuplaani vastu, mida tutvustasid koos USA presindent Donald Trump ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ramez Habboub/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kuigi USA president Donald Trump kuulutas, et tema kavale toomaks rahu Iisraelisse ja Palestiinasse on olemas kindel tugi, leiab enamik eksperte, et selge Iisraeli soosimine ning Palestiina riigi rajamiseks seatud karmid tingimused on selle määranud juba ette hukule. Euroopa riigid ja ÜRO on esialgu öelnud, et uurivad ettepanekut, kuid jäävad igal juhul kindlaks kahe riigi lahendusel, suurem osa moslemimaid on plaani nimetanud aga palestiinlaste reetmiseks.

«Sellest ei saa asja,» kinnitas AFP-le veendunult USA mõttekoja Council on Foreign Relations vanemteadur Steven Cook. «Palestiinlased on selle isegi järele mõtlemata tagasi lükanud, nagu ka Iisraeli asunikud, kes on vastu igasugusele Palestiina suveräänsusele.»

Palestiina president Mahmoud Abbas ei plaani Trumpi esitatud plaani üle läbirääkimisi pidama hakata ning Cook oletab, et eile Valges Majas koos Trumpiga plaani tutvustanud Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu juba arvestab ette Abbasi tõrjuva positsiooniga.

Valge Maja arutas enne avalikkusele tutvustamist plaani läbi Iisraeliga ning annab sellega Netanyahule rohelise tule suurema osa Läänekalda annekteerimiseks. Netanyahu valitsus on niigi juba andnud mõista, et kavatseb seda teha.

«Annektsiooni ettenägemine tundub hävitavat plaani samal päeval, kui see avalikustati,» lausus The New York Timesile Washingtoni Lähis-Ida Poliitika Instituudi teadur David Makovsky, kes kuulus USA endise välisministri John Kerry Lähis-Ida läbirääkijate meeskonda. «See kinnitab kõige suuremaid hirme, et see on rohkem annektsioonikava kui rahuplaan.»

«Selle eesmärk on aidata peaminister Netanyahul elada üle praegused poliitilised ja juriidilised probleemid, aga ka kütta üles toetust Trumpile Iisraeli toetavate valijate seas tema tagasivalimise kampaanias,» selgitas omalt poolt USA välisministeeriumi endine Lähis-Ida ekspert Michele Dunne, kes nüüd töötab mõttekojas Carnegie Endowment for International Peace.

Tema sõnul pole ühtegi märki, et rahuplaan võiks viia mingite läbirääkimisteni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles