Eesti piirab põhjakorealaste võimalusi siinsetes kõrgkoolides õppida

BNS
Copy
Põhja-Korea tudengid võtsid osa tantsupeost.
Põhja-Korea tudengid võtsid osa tantsupeost. Foto: KIM WON JIN/AFP/Scanpix Baltics

Eesti ühineb ÜRO ja Euroopa Liidu piirava meetmega, mis keelab Põhja-Korea kodanikel õppida kõrgkoolides aineid, mis võiksid anda tuumaprogrammi arendamiseks vajalikke teadmisi.

Valitsus arutab neljapäevasel istungil välisministeeriumi ettepanekut kehtestada Põhja-Korea suhtes uus piirav meede, edastas valitsuse pressiesindaja.

Ettepaneku kohaselt rakendatakse Eestis ÜRO ja Euroopa Liidu Nõukogu kehtestatud keeldu anda Põhja-Korea kodanikele võimalus saada tuumaprogrammi arendamiseks vajalikke teadmisi.

EL-i liikmesriikidele on kehtestatud kohustus mitte võimaldada Põhja-Korea kodanikel omandada haridust ja läbida täiendkoolitust valdkondades, mis võivad kaasa aidata tuumarelva leviku tõkestamise seisukohast tundlikule tuumaenergiaalasele tegevusele või tuumarelva kandesüsteemide väljatöötamisele Põhja-Koreas.

Sarnaselt Euroopa kõrgkoolidele peavad ka Eesti kõrgkoolid tagama, et Põhja-Korea kodanikel pole võimalik omandada haridust ja läbida täiendkoolitust kõrgema füüsika, täiustatud arvutisimulatsioonide ja seotud informaatikateaduste, georuumilise navigeerimise, tuumatehnika, kosmosetehnika, lennundustehnika ja nendega seotud valdkondades ning täiustatud erialadel: materjaliteaduses, keemiatehnoloogias, masinaehituses, elektrotehnikas ja tööstustehnoloogias.

Seetõttu on keelatud Eesti kõrgkoolidel võimaldada Põhja-Korea kodanikel omandada haridust ja läbida täiendkoolitust neis valdkondades.

Piirangu rakendamise eest jääb vastutama haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles