Kaljurand liitus ÜRO relvastuskontrolli nõuandekojaga (3)

Copy
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Konstantin Sednev

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) peasekretär Antonio Guterras kutsus Marina Kaljuranna (SDE) Euroopa Parlamendi sõltumatu eksperdina ÜRO relvastuskontrolli nõuandekoja liikmeks. 

Marina Kaljurand ütles, et Guterras ootab talt eelkõige panust selliste uute julgeolekuohtude käsitlemisel nagu küberrünnakud, tehisintellekti kasutamine sõjategevuses ja hübriidohud. 

«On heameel, et ÜRO peasekretär pidas vajalikuks kaasata minu ekspertteadmisi ja kogemusi. Viimati osalesin aastatel 2019-2020 peasekretäri digitaalkoostöö paneelis, mis esitas oma raporti peasekretärile eelmise aasta mais,» lisas ta.

Nõuandekoda kohtub jaanuari lõpus Genfis ning selle kohtumise fookuses on tuumarelvastuskontrolli probleemid. «Äsjased sündmused Iraanis, mis võivad viia Iraani taganemiseni tuumaleppest, mullune Venemaa ja USA taganemine keskmaa tuumarelvastuse kokkuleppest, aga ka mitmete relvastuskontrolli-alaste lepingute lõppemine lähiaastatel  on olukorda halvendanud. Olukord on keerulisem kui külma sõja ajal, mil sõjalist tasakaalu hoidsid Venemaa ja USA. Nüüd on lisandunud uued ohud ja uued tegijad ning ÜRO peab põhjalikult kaaluma, mida saab muutunud julgeolekuolukorras teha,» selgitas Kaljurand. 

Alates 1978. aastast tegutsevasse nõuandekotta kuuluvad 15 riigi eksperdid, sealhulgas on liikmeteks tuumariikide USA, Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja India esindajad. ÜRO peasekretär ootab nõuandekomiteelt soovitusi tuumarelvade ja tavarelvastuskontrolli uuendamiseks viimasel ajal järjest keerulisemaks muutunud rahvusvahelises julgeolekulukorras. Koda esitab oma soovitused peasekretärile 2021. aasta lõpuks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles