Vene välisministeeriumi esindaja: Tartu rahuleping on kehtetu (35)

BNS
Copy
Venemaa välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova.
Venemaa välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova. Foto: Anton Novoderezhkin / TASS / Scanpix

Venemaa saatkond Eestis avaldas oma sotsiaalmeediakontol Vene välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova kommentaari seoses Tartu rahulepingu 100. aastapäeva tähistamisega Eestis.

Zahharova sõnul on välisministeeriumil palutud kommenteerida Eestis VNFSV ja tollase Eesti Vabariigi vahel Tartu rahu allkirjastamise 100. aasta päeva tähistamist.

«Eesti kui riik, mis eksisteeris aastatel 1918-1940, kaotas rahvusvahelise õiguse subjekti staatuse NSV Liidu koosseisu astumise tõttu ja Tartu leping kaotas jõu, sest mõlemad pooled, olles sellele alla kirjutanud, osutusid rahvusvahelise õiguse ühe subjekti NSV Liidu koosseisus olevaks. Lisaks puudub see leping ÜRO kehtivate rahvusvaheliste lepingute registrist,» ütles ta.

«Nagu teada, ei seadnud Hitleri-vastase koalitsiooni (NSVL, USA, Suurbritannia) Teheranis, Jaltas ja Potsdamis saavutatud kokkulepped Euroopa sõjajärgse ülesehituse kohta kahtluse alla Balti riikide astumist Nõukogude Liitu,» märkis ta.

Zahharova sõnul on erinevalt Vene Föderatsioonist (NSVL-i järglasest) tänane Eesti uus riik, mis moodustus Nõukogude Liidu lagunemise järel ja on üks selle õigusjärglastest ja tunnustatud rahvusvahelise kogukonna poolt just sellisena.

«Eelnevast tulenevalt on 1920. aasta Tartu rahuleping kehtetu ja kuulub ajalukku,» ütles ta.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles