Ringkonnakohus jättis Märt Ringmaa vanglasse

BNS
Copy
Märt Ringmaa.
Märt Ringmaa. Foto: Peeter Langovits

Tartu ringkonnakohus jättis Tallinnas 2001. ja 2003. aastal kahe lõhkemata jäänud pommi paigaldamise eest 15-aastase vangistuse saanud ning ajakirjanduses Pae tänava pommimeheks tituleeritud Märt Ringmaa vanglast vabastamata.

81-aastase raskelt haigestunud Ringmaa kaitsja Raiko Paas saab ringkonnakohtu määruse vaidlustada veel riigikohtus. 

Raiko Paas on BNSile öelnud, et vaidlustab Ringmaa vabastamata jätmise Euroopa inimõiguste kohtus. «Taotlen Euroopa inimõiguste kohtult esialgset õiguskaitset,» ütles Paas.

Kuigi terviseekspeertiis tunnistas Ringmaa parandamatult haigestunuks, siis otsustas Viru maakohus 27. novembril jätta ta vanglasse ning nüüd jättis selle määruse muutmata ka ringkonnakohus. 

Kaitsja taotles Ringmaa vangistusest vabastamist tema parandamatu haiguse tõttu. Prokuratuur oli vabastamisele vastu, kuna leidis, et ka vanglas võib talle vajalikku ravi osutada. Kohus nõustus prokuratuuriga, et Ringmaale on tagatud arstiabi ka vanglas.

Karistusseadustiku kohaselt võib kohus parandamatult rasket haigust põdeva vangi karistuse kandmisest vabastada, kuid arvestab sealjuures tema toimepandud kuriteo asjaolusid, süüdimõistetu isikut ja haiguse iseloomu.

Suvel saatis Viru vangla Ringmaa tema tervisliku seisundi hindamiseks terviseekspertiisi Viru maakohtu määruse alusel. Arstlikku komisjoni taotles Ringmaa ise ja tema advokaat Raiko Paas.

Mullu suvel leidis ringkonnakohtu kolmest kohtunikust koosnev kolleegium, et Ringmaad ei saa enne tähtaega vanglast vabastada ning selle peamine põhjus oli kohtu hinnangul eelkõige temast lähtuv uute kuritegude toimepanemise oht.

Ka eelnevalt asja arutanud Viru maakohus leidis, et ohuprognoos annab küllaldase põhjuse arvata, et olenemata oma kõrgest east võib Ringmaa jätkata vabanemisel kuritegude toimepanemist.

Tema ennetähtaegne vabastamine oli kaalumisel ka tänavu sügisel, kuid Viru maakohus jättis ta oktoobri keskel vanglast vabastamata.

Alates 2005. aasta sügisest vanglas viibiva Ringmaa 15-aastane vanglakaristus jõustus 2010. aasta veebruaris, kui riigikohus ei võtnud tema advokaadi kaebust arutusele.

Kohus mõistis Ringmaa süüdi Tallinnas Lasnamäel Punane tänav 15 taarakioski juurde pommi panemises 2001. aasta 11. aprillil ning Pae tänav 23 2003. aasta 19. novembri öösel pommi panemises. Mõlemad pommid avastati ning need ei plahvatanud.

Ühtlasi mõistis kohus Ringmaa süüdi pensioniametile võltsitud tööraamatu esitamises, mille alusel maksis amet talle 2001. aasta maist 2005. aasta novembrini alusetult 20 255 krooni pensionit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles