Macron: Brexit on Euroopa Liidule ajalooline hoiatus (6)

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: SIA KAMBOU/AFP

Brexit on Euroopa Liidu jaoks ajalooline hoiatus, mis ütleb meile, et vajame rohkem Euroopat, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron.

Brexit on Euroopa Liidu jaoks ajalooline hoiatus, mis ütleb meile, et vajame rohkem Euroopat, ütles Prantsuse president Emmanuel Macron. «See lahkumine on šokk. See on ajalooline hoiatus, mida peavad Euroopas kõik kuulma ja mis peab meid sundima järele mõtlema,» lausus Macron lühikeses telepöördumises.

Prantsuse liidri sõnul usub ta, et Brexit muutus võimalikuks, sest EL-i liikmetel oli kalduvus teha Euroopast endi probleemide patuoinas.

EL-i ümbertegemise lubadusega ametisse valitud Macron argumenteeris veel, et brittide lahkumisotsusele aitas kaasa asjaolu, et riigid ei muutnud Euroopat piisavalt. Hiinast ja USA-st lähtuva konkurentsiga silmitsi seisev EL vajab rohkem Euroopat, rõhutas ta. President kordas mitut seisukohta, mis ta ütles 2017. aastal Sorbonne'is peetud kõnes.

Ta nimetas reedet kurvaks päevaks ning ründas 2016. aasta Brexiti-kampaania «valesid, liialdusi, lihtsustusi ja lubatud veksleid, mida ei täidetud». «Peame alati meeles pidama, kuhu valed võivad meie demokraatlikud riigid viia,» lausus ta.

Macron vihjas ka, et kavatseb minna eelseisvatele Ühendkuningriigi ja EL-i tulevikusuhte kõnelustele jäiga suhtumisega. Ta küll lootis, et pooled suudavad sõlmida nii lähedase, kindla ja kestva partnerluse kui võimalik, kuid hoiatas: «See ei saa olema sama suhe, mis meil oli mitu aastakümmet. Te ei saa olla üheaegselt sees ja väljas.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles