Britid kavatsevad terroriste senisest karmimalt kohelda (2)

Copy
Politseinikud Londonis.
Politseinikud Londonis. Foto: AP/Scanpix

Seoses pühapäevase terrorismiintsidendiga Londonis otsis Briti politsei täna läbi kaks elupaika linna lõunaosas ja Bishop´s Stortfordis. Ühtlasi teatasid võimud eilse rünnaku valguses, et terrorismis süüdimõistetuid kavatsetakse tulevikus karmimalt kohelda.

Politsei lasi eile Londoni lõunaosas Streathamis maha 20-aastase Sudesh Ammani, kes kandis võltspommivööd ja jõudis enne pussitada tänaval kaht inimest. Politsei teatel oli vahejuhtum seotud radikaalse islamiga.

Amman, kes kandis alates 2018. aastast kolme aasta ja nelja kuu pikkust vanglakaristust terrorirünnaku ettevalmistamise eest, vabastati hiljuti ennetähtaegselt vanglast.

Politsei teatas, et aktiivse terroritõrje jälgimisoperatsiooni tõttu jälitasid Ammanit vabastamise järel relvastatud politseinikud.

Äärmusrühmitus ISIS väitis täna, et Ammani oli nende võitleja, kelle rünnak oli vastus üleskutsele rünnata üleilmsesse ISISe vastasesse koalitsiooni kuuluvate riikide kodanikke.

Vahejuhtum Streathamis tuli vaid mõned kuud pärast sarnast juhtumit Londoni sillal, kus politsei lasi maha ennetähtaegselt vabastatud terroristi.

Peaminister Boris Johnsoni sõnul avalikustatakse täna plaan muuta seda, kuidas terrorismis süüdimõistetuid koheldakse. Samas lubas ta selliseid muutusi ka sillarünnaku järel.

«Mida tegi ta (Amman) vabaduses ja miks ei olnud olemas süsteemi, mis oleks teda tähelepanelikult uurinud, mis oleks selgeks teinud, kas ta on tõesti sobilik ennetähtaegseks vabanemiseks,» ütles Johnson täna ajakirjanikele.

Peaministri sõnul on radikaliseerunud inimeste ümberkoolitamine ja rehabiliteerimine väga keeruline ning vaid mõnel juhul on see protsess edukas.

Siseminister Priti Pateli sõnul plaanib valitsus sisuliselt lõpetada süüdi mõistetud äärmuslaste ennetähtaegse vabastamise, kahekordistada terrorikuritegude eest ette nähtud karistusi ning muuta vabastamise tingimusi.

Londoni linnapea Sadiq Khan ütles telekanalile ITV, et ta on vihane, kuna valitsus ei ole eelmise rünnaku järel seaduse muutmiseks endiselt tegutsenud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles