Pensioni teise samba saatus on nüüd presidendi otsustada (14)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
President Kersti Kaljulaid
President Kersti Kaljulaid Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel nädalal riigikogus vastuvõetud pensioni teise samba vabaks muutmise eelnõu on jõudnud presidendi kätte. President Kersti Kaljulaidil on aega kümmekond päeva, et sellele hinnang anda, samas ei ole tal kavas tellida selle seaduslikkuse kohta eraldi hinnangut.

«Viimaste kuude jooksul on tehtud mitu pensionireformi analüüsi ning veel ühte täiendavat tellida meil plaanis ei ole,» selgitas presidendi kommunikatsiooninõunik Taavi Linnamäe Postimehele.

Kersti Kaljulaid tutvub sel nädalal põhjalikult talle saadetud eelnõuga ning eelnõu analüüsidega. «Ta on kohtunud endiste õiguskantslerite ja riigikohtu esimeestega, arutanud teemat ekspertidega, ja kindlasti arutame teemat veel ka valitsusega,» rääkis Linnamäe ja lisas, et presidendi kantseleis on olemas riigiõigusalane kompetents.

President otsustab hiljemalt 13. veebruariks, kas pensionireformi seadus sellisel kujul on põhiseadusega kooskõlas või mitte. «Riigipea ei ole ühegi seaduse poolt või vastu, tema roll on hoida Eesti õigusruum põhiseaduse vaos,» märkis Linnamäe.

Tema sõnul lähtubki president selles analüüsis eeskätt ja ainult põhiseadusest ning selle võimalikest riivetest. «Nii-öelda poliitilisest vetost pole antud juhul kindlasti põhjust rääkida, seda riigipea ei kaalu,» rõhutas Linnamäe.

Presidendil tuleb 13. veebruaril seadus kas välja kuulutada või saata riigikogule tagasi. Kui tema hinnangul on seadus vastuolus põhiseadusega, siis saab riigikogu võimaluse seda muuta või muutmata kujul uuesti vastu võtta. Siis otsustab president uuesti, kas kuulutab selle välja või saadab riigikohtusse. Sel juhul tuleb riigikohtult lõplik otsus.

Kohustusliku kogumispensioni reformi seadus

Kohustusliku kogumispensioni reformi seadusega muutub teise sambaga liitumine või sealt välja astumine kõigile vabatahtlikuks. Seadus on kavandatud jõustuma üldises korras, kuid reform rakendub valdavalt 2021. aasta 1. jaanuaril. Makse tasumise või tasumisest vabastamise avaldusi ja raha väljavõtmise avaldusi saab esitama hakata 2021. aasta 1. jaanuarist.

Valitsuse algatatud kogumispensionide seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse poolt hääletas riigikogus 56 saadikut, vastu oli 45 saadikut.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles