Martin Helme: põhiseaduse viigilehte on vaja selleks, et asjaga venitada (28)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tiina Oja

Rahandusminister Martin Helme (EKRE) sõnul eirab president Kersti Kaljulaid tõde ja asjaolu, et parlamendil on õigus vastu võtta seadusi, mis muudavad ühiskonnakorraldusi. 

«Kersti Kaljulaid ei pakkunud kahjuks mingit üllatust oma otsusega blokeerida pensionireformi. Kuigi ta väidab, et tema veto lähtub põhiseadusest, on kogu argumentatsioon üheselt poliitiline,» kirjutas Martin Helme sotsiaalmeedias.

«Põhiseaduse viigilehte on tarvis selleks, et saaks asja venitada ning ka riigikohtu poliitikasse mässida,» kirjutas Helme ja jätkas, et riigikohus peab hakkama sisuliselt poliitilist vaidlust lahendama, võttes sellega endale parlamendi ülemkoja rolli.

«President on valitud parlamendi poolt, riigikohtunikud samuti. Riigikogu on valitud rahva poolt, tema poliitiliste valikute üle ei saa teha järelvalvet tema enda poolt valitud instiutsioonid, riigikogu saab oma mandaadi rahvalt ja annab aru rahvale. Ta on oma valikutes (sotsiaal)poliitikat teha vaba,» selgitas rahandusminister.

Helme sõnul on presidendi ja riigikohtu vabadus teha poliitikat põhiseaduse kohaselt nullilähedane. «Kaljulaid teeb kohtule karuteene, tõmmates ta poliitikasse,» jätkas Helme. Tema sõnul toob see kaasa arutelu kohtute rollist ning sellest, kas ka Eestis on sarnaselt Poolale vaja kohtureformi. 

«Väide, nagu takistaks põhiseadus riigikogul muuta mõne maksu sihtotstarvet on ilmselgelt väär. Väide, nagu tooks praegune pensionireform kusagil helesinises tulevikus kaasa kas kõrgemad maksumäärad või madalama pensioni, on ühtaegu vastuolus senise andmestikuga kui usutavusega, et senised lühiajaliste ennustustega totaalselt eksinud prognoosijad on pikaaegsetega tõele lähemal,» selgitas minister. 

Helme sõnul eirab president lihtsat tõde, et parlamendil on õigus vastu võtta seadusi, mis muudavad põhjalikult ühiskonnakorraldust. «Selles pole küll midagi põhiseadusvastast, lihtsalt iga parlament teeb seda oma poliitilisel vastutusel,» kirjutas Helme.

Tema sõnul on valitsus veendunud pensionireformi vajalikkuses – see parandab Helme hinnangul pensione nii lühikeses kui ka pikas plaanis. «Oleme selle muutuse tegemiseks saanud rahvalt mandaadi ning peame kolme aasta pärast sellest rahvale aru andma. Kus ja millal annab rahvale oma tegevuse eest aru Kaljulaid või Tartu kõrged kohtunikud?» küsis Helme retooriliselt. 

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles