Isejuhtiv buss hakkab kevadel Tallinna Loomaaias testsõite tegema (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Foto: Tallinna linnavalitsus

Sõbrapäeval demonstreeritud loomaaia isejuhtiv buss läbib kevadel katseperioodi ja hakkab pärast seda külastajaid vedama.

Elektri jõul töötav isejuhtiv buss alustas loomaaias testperioodi juba 2. detsembril. Reisijaid mahub sõidukisse kaheksa ning buss vurab ringi kiirusega 20 km/h, mis on ka loomaaia territooriumil lubatud maksimumkiirus. Välja on töötatud mitu marsruudivarianti, lõplik selgub loomaaia külastajate eelistustest, teatas linnavalitsuse kommunikatsiooniosakond.

Tallinna Loomaaed on maailma esimene loomaaed, kus isejuhtiva bussiga liigelda saab. «See, mida nägime kunagi vaid kinolinalt, on saanud reaalsuseks, ning tulevik ongi tõepoolest siin,» märkis linnapea Mihhail Kõlvart.

Loomaaia direktor Tiit Maran ütles, et loomaaia suur territoorium on ühteaegu eeliseks, aga külastaja vaatenurgast mõnikord väljakutseks. «Tallinna Loomaaia üheks eripäraks ja plussiks, võrreldes paljude teiste loomaaedadega, on meie suur territoorium. Samas on see külastajatele ka väljakutse – jalutuskäigud on pikad ning väsitavad. Selline iseliikuv ja turvaline sõiduk on ideaalne lahendus külastajatele kiiremaks liikumiseks loomaaias,» lausus Maran.

«Loomaaia keskkond sobib meile ideaalselt opereerimiseks, kuna tegu on ulatusliku kinnise alaga, mis võimaldab meil rakendada oma sõidukit uues keskkonnas ning läbi mängida erinevaid olukordi. Meil on hea meel, et koostöö Tallinna loomaaiaga sujub – saame lisaks enda sõidukite arendamisele tutvustada tuleviku transpordivõimalusi ka loomaaia külastajatele,» sõnas Auve Techi tegevjuht Johannes Mossov.

Isejuhtiva bussi liikumisi loomaaias finantseerib Auve Tech, sõiduki proovile paneku eesmärgiks on koguda reisijatelt väärtuslikku tagasisidet ning saada sisendit edasisteks arendusteks. Buss on arendatud välja TalTechi ja Auve Techi koostöös, projekt sai alguse 2,5 aastat tagasi, kui eelmainitud osalised alustasid isejuhtiva bussi väljatöötamist kingitusena Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles