Fotod ⟩ Liiva kalmistu tunamullu põlenud kabel sai korda

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Liiva kalmistu kabel on 2018. aasta lõpus toimunud tulekahju järel põhjalikult  renoveeritud ning taas avatud matuseteenistuste läbiviimiseks.

Esimene matusetalitus viiakse läbi järgmisel teisipäeval. Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul tekitas tulekahju küll suuri kahjustusi, kuid õnneks suudeti päästa hoone kõige hullemast ja päästeti ühtlasi seal olev väärtuslik orel. «Tegemist on kultuurimälestisega, mis on olnud aastakümneid Liiva kalmistul aktiivses kasutuses, ning tänasest saab ajaloolises kabelihoones taas leinatalitusi läbi viia,» ütles Klandorf.

Kabelis puhkes 2018. aasta 2. detsembril tulekahju, mis tekitas hoonele suuri kahjustusi. Kabeli renoveerimistööde käigus taastati katus, elektrisüsteemid, valgustus ja leinakell. Renoveeriti ka kabelis asuvad ärasaatmisruum ja kõrvalruumid. Renoveerimistööde maksumuseks kujunes 213 773 eurot ning renoveerimistööd teostas Tarrest LT OÜ.

Tallinna Liiva kalmistu kabeli projekteeris 1934. aastal arhitekti Herbert Johanson ja see valmis 1935. aastal. Paekivist kõrge sakraalhoone on riikliku kaitse all kui paefunktsionalismi ehe näide. Hoone mahutab paarsada leinalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles