IRLi toetajaskonnas asenduvad kõrgharitud põhiharitutega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) populaarsus tammub paigal, suurim muutus on toetuse vähenemine kõrgharitute seas ning kasvamine vähem haritute hulgas.

Populaarsusküsitluste aastakeskmiste osas on IRLi arengud nii ühe kui kahe aasta lõikes kõige igavamad – mullu toetas neid 17 ning kahel varasemal aastal 16 protsenti valijatest.

Kui võrrelda 2011. ja 2010. aasta näitajaid, on suurim muutus erakonna toetuse kasv põhiharitute seas – 11 protsendilt 16ni. Samal ajal on langenud nende toetus kõrgharitute seas 3 protsendi võrra.

Enam kui kaks protsenti on IRLi toetus muutunud veel ühes toetusgrupis – Tartu ringkonnas eelistas neid mullu 21 protsenti ehk aasta varasemaga võrreldes on kasv kolm protsendipunkti.

See 21 protsenti ongi IRLi suurim toetajanumber. 20-protsendist populaarsust saavad nad nautida veel jõukamate, kõrgharitute ning eestlaste seas.

Kõige madalam on IRLi toetus mitte-eestlaste seas – 2010. aasta kaks protsenti asendus mullu ühega. Muude valijagruppidega võrreldes väiksem on erakonna toetus veel Virumaal (10) ja vaesemate valijate seas (13 protsenti).

Lisaks igakuistele erakondade populaarsuse uuringutele on võimalik vaadata parteide toetuse muutumist aasta ja poolaasta keskmiste kaupa.

Nii väheneb statistiline veapiir, kuna näiteks 2011. aasta keskmise puhul on valimis ligi 9600 inimest. Teisalt muidugi ei peegelda see näitaja paindlikult konkreetsete sündmuste mõju erakondade toetajaskonnale – nii näiteks on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aasta keskmine 21 protsenti, kuigi aasta esimeses pooles oli nende number 19 ning teises juba 23.

Küsitlustes on arvestatud vaid valimisealiste kodanike eelistusi ning lõppnumbritest on välja jäetud isikud, kel vastamisel parteiline eelistus puudus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles