Tallinna saadikud umbusaldavad Tallinna abilinnapead

Copy
Betina Beškina (keskel).
Betina Beškina (keskel). Foto: Mihkel Maripuu

Homsel Tallinna linnavolikogu istungil algatavad opositsioonierakonnad Tallinna sotsiaalvaldkonna eest vastutava abilinnapea Betina Beškina umbusalduse.

Volikogu saadikud heidavad keskerakondlasest abilinnapeale ette, et ta ei hooli oma valdkonnast ning pole kasutanud ettenähtud vahendeid toetust vajavate laste jaoks. Ühe algataja, Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul sai viimaseks piisaks karikas sotsiaalvaldkonna abilinnapea hoolimatu hoiak, et ta on teadnud, et vanemliku hooleta laste jaoks on riigist antud raha, kuid seda ei kasutata lastele paremate võimaluste loomiseks.

«Oleme juba arutanud Isamaa fraktsiooni esimehe Mart Luige ja EKRE fraktsiooni esimehe Mart Kallasega ning ka neile ei ole vastuvõetav selline hooletu suhtumine lastesse abilinnapea poolt. Meile on see inimlikkuse küsimus, kas abivajajad saavad abi vajaduse tekkel või vaid ajakirjanduse ja opositsiooni survel. Samuti on avalikult kriitilised Beškina tegevuse suhtes sotsiaaldemokraadid. Vestlesin SDE fraktsiooni esimehe Rainer Vakraga, et nemad kujundavad oma täpse seisukoha ja saavad otsustada umbusaldusega ühinemise peale oma kohtumist abilinnapeaga. Meenutades, et sarnane pahandus oli puuetega laste toetamises ning üleolev oli teise abilinnapea suhtumine perepileti teemal, ei saa me teisiti kui anda märku, et Tallinnas on juhtimisega probleem ja see tahab tegelemist,» tutvustas umbusalduse üks algatajatest, Reformierakonna Tallinna Linnavolikogu fraktsiooni esimees Kristen Michal.

Umbusalduse põhjuseks on algatajate poolne usalduse vähenemine sotsiaalabilinnapea Betina Beškina vastu, sest ta ei näita üles hoolt oma valdkonnas ja pole kasutanud riigist eraldatud vahendeid toetust vajavate laste jaoks.

«Omavalitsuse ülesanne on toetada peresid, kes vajavad selleks abi, olgu põhjuseks lapse erivajadused, kohanemine uue elukeskkonnaga või pere rahaline olukord. Abistamise asemel on Tallinn abi vajavate laste raha kinni hoidnud. Kahjuks juba korduvalt.  Analoogne pahandus on varasemalt olnud ka puuetega laste toetustega. Riik eraldab raha, aga Tallinn annab lastele sellest edasi vaid osa.

2019. aastal eraldas riik Tallinna linnale vanemliku hooleta laste kasvatamisega kaasnevate kulude katmiseks 1385 eurot lapse kohta kuus, millest Tallinn eraldas asenduskodus olevale lapsele 385 eurot ja hooldusperes kasvava lapse kulude katmiseks 240 eurot kuus. Seda on ca 1000 eurot vähem, kui raha selleks antud. Kokku jättis Tallinna linn eelmisel aastal riiulile seisma ligi miljon eurot, mille riik eraldas vanemlike hooleta jäänud laste toetuseks. Abilinnapea Betina Beškina vastutab, et abivajajad saaksid Tallinna vajaminevat hoolt, abi ja teenuseid ning need oleksid rahastatud. Asjaolu, et Tallinn on 2019. aastal vanemliku hoolduseta lapsi toetanud 1385 euro asemel 385 eurot kuus ning sotsiaalküsimuste eest vastutab abilinnapea on seda tõsiasja vaadanud vaikides, näitab, et sotsiaalvaldkond ei ole Tallinnas hästi juhitud. Selline valdkonna juhtimine näitab tõsist hoolimatust ja hoolimatut inimest sotsiaalvaldkonna abilinnapeaks Tallinn küll ei vaja,» tutvustas Michal põhjusi umbusalduse algatamiseks.

Tallinna sotsiaalvaldkonna eest vastutava abilinnapea umbusalduse algatavad Tallinna linnavolikogu Reformierakonna, Isamaa, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonid linnavolikogu 20. veebruari istungil.

Umbusaldus koos fraktsioonide ühise tekstiga antakse üle Tallinna Linnavolikogu istungi alguses kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles