Kuidas tähistada Eesti Vabariigi sünnipäeva?

Copy
Maarjamäe loss talvel
Maarjamäe loss talvel Foto: Vahur Lõhmus

24. veebruar ja vabariigi aastapäev on oluline meie kõigi jaoks. Kuidas seda päeva tähistada aga nii, et see oleks eriline ja meeldejääv kogu perele?

Minge lippu heiskama

Iseseisvumispäeva sündmused algavad traditsiooniliselt päikesetõusul sinimustvalge Eesti lipu piduliku heiskamisega Pika Hermanni torni. Aga lipu heiskamise tava on ka teistes Eesti kohtades. Leia endale lähim, pane soojalt riide ning võta pereliikmed ja sõbrad kampa. Emotsioon, mis lipuheiskamisel saadakse, on vara ärkamist igal juhul väärt.

Osalege paraadil

Tähistamise üks osa on ka kaitsejõudude paraad. Vabaduse väljakul toimuvast paraadist võtab igal aastal osa rohkem kui 800 osalejat ja ligi poolsada ühikut tehnikat. Liitlastest on kohale tulemas Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa, Läti, Leedu, Poola ja Ukraina liputoimkondadega. Lisaks neile osalevad paraadil ka NATO lahingugruppi kuuluvad Ühendkuningriigi ja Taani ning Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide üksused. Ja ehkki sellest tehakse ka otseülekandeid, mida teleri või nutiseadme vahendusel jälgida, on kohapeal oma silmaga tanke, luure- ja lahingumasinaid põnevam näha.

Külastage mõnd ajaloolist hoonet või mine loodusesse

Millal veel oleks parem aeg külastada mõnd ajaloolist hoonet või muuseumit? Kuna 24. veebruar on vaba päev, siis uuri enne kindlasti järele, mis kohad lahti on ja mida sel päeval pakutakse. Näiteks võid Eesti sünnipäeva tähistada Maarjamäel, kus asub täna Eesti Ajaloomuuseum. Seal on spetsiaalselt pidupäevale mõeldes viktoriine, ekskursioone ja muid tegevusi igas vanuses osalejatele. Näiteks näitus „Minu vaba riik“ annab külastajale võimaluse läbi esemete, fotode ja muu meenutada Eesti vabariigi sündi ja taassündi. Ja kui 1930. aastatel hakati tähistama vabariigi aastapäevi vastuvõtuga, siis kõige väiksemad, kellel sageli uneaeg ei luba piduliku ürituse lõpuni olla, saavad osaleda Sinise Lõvi vastuvõtul.

Kui aga energiat ja jaksu veel üle on, minge kindlasti loodusesse, näiteks rabasse või metsa. Pange soojalt riidesse ning pakkige kaasa piknikukorv. Aga loomulikult toimub sellel päeval ka palju erinevaid kontserte ja muid pidulikke üritusi. Tuleb lihtsalt endale see sobivaim leida.

Korraldage pidulik õhtusöök

Pärast pikka ja tegusat päeva valmistage sõprade ja perega üks ilus õhtusöök, mille toorained võiksid olla läbinisti eestimaised - kas siin valmistatud või kasvatatud. Et pidupäeval ei peaks köögis toimetama, tehke suuremad ettevalmistused juba eelneval päeval. Nii on 24. veebruari õhtul ainult nautimise rõõm. Ja ehkki laua katad ikka vastavalt oma maitsele, siis kiluvõileivad on sel päeval kindlasti au sees.

Söögipauside vahele võite teha toreda filmimaratoni, kus valikus kodumaine klassika. Aga miks mitte jälgida hoopis otseülekannet Vabariigi aastapäeva tähistamisest ja presidendi vastuvõtust, mis toimub sel aastal Viljandis.

Copy
Tagasi üles