Fotod ⟩ President jagas Noblessneri valukojas teenetemärke (5)

Postimees
Copy

President Kersti Kaljulaid andis täna Eesti Vabariigi aastapäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 114 inimesele, kelle pühendumus oma tööle ja kogukonnale on muutnud Eesti elu paremaks.

Teenetemärkidega tunnustatakse Eesti inimesi ja meie toetajaid välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti – avatusele ja demokraatiale, teadmistele ja ettevõtlikkusele, hoolimisele ja märkamisele.

«Tänamine on midagi, mida ei peaks kunagi homseks jätma. Eesti tänab teid. Ja mul on rõõm olla selle tänu vahendajaks, sest keegi on kusagil tundnud – see on nii oluline, mida te teete, et tahaks sellest kogu meie rahvaga rääkida,» lausus Kaljulaid riiklikke teenetemärke üle andes.

«Võib-olla just praegu, aastal 2020, tundub tänamine ja kaasteeliste tunnustamine isegi tähtsam, kui see on olnud kunagi varem. Praegusel ajastul teab igaüks, kes oma nina koduuksest välja pistab selleks, et midagi avalikkusega jagada, kuidagi eest vedada, millelegi vastu vaielda või millegi eest seista, et ta riskib seejuures ka kriitikaga, mida tegelikult pole ära teeninud,» lisas president Kaljulaid.

Ometi on meil riigipea sõnul Eestis nii palju, mille eest tänulik olla. «Meil on väga vedanud, et meil on sellised inimesed, tänu kellele meil on viimase 30 aasta jooksul nii hästi läinud. Eriti on meil vedanud sellega, et ajal, kui enamus meist tegeleb edasi tormamisega, on kusagil olnud ka need, kes ootavad järele sellest viimase kolme kümnendi pöörasest sõidust mahajäänuid ja heitunuid. Need, kes ei ole kunagi unustanud nõrgemaid me ühiskonnas ka siis, kui eliit põdes raskekujulist edukultust ega tahtnudki näha, et Eesti sotsiaalne areng, empaatilise riigi areng on võrreldes majandusliku arenguga oluliselt hilistumas,» lausus president Kaljulaid.

«Ja just sellepärast usun ma, et tänasel ajal on tänamisele pühendatud päev me riigi sünnipäeva eel erilise tähendusega. Samamoodi, nagu aitajad ei loobunud, kuni kogu ühiskonnale selgus nende tegemiste mõte, ei väsi loodetavasti ka tänajad, märkajad ja tunnustajad,» lisas riigipea.

President Kaljulaidi sõnul mõtleb ta sageli nendele inimestele, kes teevad elu Eestis elamisväärseks. «Elamisväärseks puudega lapsele või üksikule vanurile. Toredaks kultuurihimulisele ja lustihimuliselegi. Ja muidugi ka neile, kes võimaldavad paljudel Eesti inimestel oma igapäevast leiba teenida heades töötingimustes ja üha kasvava palgaga. Ja neile, kes meie lapsi koolides õpetada võtavad. Ja nõnda edasi. Tänutunne oma rahva vastu on see, mis Eestis ühe presidendi tööpäevad ilusaks muudab,» märkis riigipea.

President andis teenetemärgid üle Tallinnas Noblessneri valukojas toimunud pidulikul üritusel.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles