USA välisminister võrdles Tartu rahulepingut USA iseseisvusdeklaratsiooniga (16)

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Erin Scott / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide riigisekretär Michael R. Pompeo õnnitles tänases avalduses Eestit iseseisvuse väljakuulutamise 102. ja Tartu rahulepingu 100. aastapäeva puhul.

Pompeo sõnul räägivad nii Tartu rahuleping, kui ka Ameerika Ühendriikide iseseisvusdeklaratsioon enesemääramise vaimust, rahva õigusest lõpetada võõrvõimu valitsemine oma territooriumil ja saavutada oma iseseisvus.

«Nagu on kirjas iseseisvusdeklaratsioonis, kuuluvad rahva võõrandamatute õiguste hulka õigus elule, vabadusele ja püüdlus õnnele ühise rahvana. Need väärtused on Ameerika ja Eesti identiteedi lahutamatud osad ja on meie omavahelise suhte alus,» märkis Pompeo.

Pompeo meenutas, et sellel aastal täitub 80 aastat Wellesi deklaratsioonist, millega Ameerika Ühendriigid deklareerisid 1940. aastal, et ei tunnusta Eesti vägivaldset liitmist Nõukogude Liiduga.

«Kui ma kohtusin möödunud oktoobris välisminister Urmas Reinsaluga, kinnitasime me taas, et jagame vabaduse, demokraatia ja õigusriigi väärtusi ning teeme tihedat koostööd julgeoleku ja ülemaailmse heaolu nimel. Nende mõtetega solidaarsusest ja jagatud väärtustest õnnitlen veekord Eesti inimesi teie rahvuspüha puhul,» lisas Pompeo.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles