Galerii ⟩ Vabariigi aastapäeva kontsert «Igal linnul on oma laul» (4)

Copy

Eesti vabariigi 102. sünnipäeva tähistati Ugala teatris piduliku vastuvõtuga, kus toimus ka kontsert-lavastus «Igal linnul on oma laul», mille lavastaja-dramaturg on Karl Laumets.

Peokontserdi kunstiliseks juhiks valiti Vanemuise näitleja Karl Laumets (29), kes sai möödunud aastal lavastajaauhinna. Kunstilise juhile Ugala teatri lava sobib, kuna see ei piira näitlejaid ja muusikuid. Seekord on läbiv teema linnud.

«Rahvapärimusse kaevudes tundus, et igal folkloristil on peatükk lindude kohta. Lindudel on rahvapärimuses nii suur osa,» selgitas Laumets.

Noore lavastaja sõnul ei tohiks aastapäevalavastus olla keeruline ja selle vaatamine ei peaks eeldama erilist ettevalmistust.

«Ma olen ikkagi üritanud lähtuda sellest, et see oleks arusaadav, kuid põimida sinna sügavama mõtte. Ent see ei nõua eelteadmisi,» ütles lavastaja, kelle sõnul on rahvapärimusel selline tore omadus, et see on üldmõistetav. «Kõige suurem rõõm on lavastada pärimust – ta on puhas, lihtne ja aus.»

Laumetsa sõnul on rahvapärimusega nii, et kõik justkui teavad neid lugusid, aga samas mitte väga. Folkloori tuleks elus hoida: «See on see, mis teeb meist eestlased.»

Lisaks Karl Laumetsale oli aastapäeva kontsert-lavastuse muusikajuhiks Vaiko Eplik, kunstnikuks Kristjan Suits ja koreograafiks Ingmar Jõela. Lavastuse keskseks jutustajaks oli Anu Lamp.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles