Ilmateenistus: kolmapäeval võib Põhja-Eestis 10 cm lund maha sadada

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Lumesadu.
Lumesadu. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eeloleval ööl hakkab alates Lääne-Eestist lund sadama, kolmapäeva õhtuks võib Eesti põhjaosa kattuda 10 cm lumevaibaga, prognoosib ilmateenistus.

Järjekordne Atlandi madalrõhkkond on Läänemere äärde tulekul, jõuab eelolevaks ööks Lõuna-Rootsi ja homme päeval Gotlandi lähistele.

Madalrõhkkonna eel liikuv sajuala jõuab teisipäeva õhtul Hiiu- ja Saaremaale ning mandri lõunaserva, laieneb eeloleval ööl üle Eesti – sajab lund, pärast keskööd muutub sadu Saaremaal ja Lõuna-Eestis vesisemaks ning vastu hommikut jääb nõrgemaks. Lisanduva saju hulk on Lõuna- ja Kesk-Eestis 4-7 mm. Kesk-Eestis võib lumekiht tõusta 5 cm-ni, Lõuna-Eestis aga märjema lume tõttu paari-kolme sentimeetriseks. Põhja poole jõuab sadu alles vastu hommikut.

Kolmapäeva päeval aeg-ajalt sajab – Hiiumaal ning mandri põhjapoolses osas (Virtsu-Vändra-Alatskivi joonest põhja pool) tihedat lund sajuhulgaga 5-8 mm, mis võib õhtuks maa katta 5-10-sentimeetrise lumekihiga. Pole välistatud, et põhjarannikul on sadu tihedamgi, lisaks võib tugev kirdetuul siin tuisku keerutada. Lõuna pool on sadu nõrgem ja vesisem – sajab lörtsi, sekka ka vihma.

Neljapäeval jääb madalrõhkkond Gotlandi lähistele tiirlema ja selle servas sajab meil vahetevahel lund, Saaremaal ja Lõuna-Eestis ka lörtsi, kuid sadu on nõrgem ja lisanduv sadu tõstab lumekihi kõrgust vaid paar-kolm sentimeetrit.

Tallinn kutsub liiklejaid valvsusele

Tallinna keskkonna- ja kommunaalameti ning linnaosade lepingupartneritest tänavapuhastusettevõtted jälgivad operatiivselt ilmastikutingimusi ning lumesaju või libedaohu tekkimisel on kõrgendatud valmisolekus kogu olemasolev tänavakoristustehnika, teatas linnavalitsus.

Abilinnapea Kalle Klandorf kutsub kõiki liiklejaid, sealhulgas jalakäijaid, lähipäevil tähelepanelikkusele ja valvsusele. «Arvestades käesolevat talve või pigem selle puudumist, võivad järgnevate päevade liiklusolud olla paljudele harjumatud. Need sõidukid, millel on juba talverehvid vahetatud suverehvide vastu või talverehvid jõudnud kulumispiirile, tuleb kindlasti jätta parkimiskohale,» rõhutas Klandorf. «Kõigil liiklejail tasub olla valvas, varuda aega linnaliikluses sõitmiseks ja kohaneda muutuvate teeoludega. Arvestama peab ka tänavatel lund puhastavate masinatega.»

Lepingupartnerid pööravad suuremat tähelepanu teetõusude puhastamisele ja libeduse ennetamisele ühistranspordiliiklusega peatänavate. 

Kui linn hoolitseb sõiduteede ning umbes 20 protsendi kõnniteede ja kergliiklusteede libedusetõrje eest, siis 80 protsendi kõnniteede hooldus on korteriühistute või kinnistuomanike õlul.

Vastavalt Tallinna linna heakorra eeskirjale on kinnistu ja ehitise omanik kohustatud teostama heakorratöid kinnistuga või ehitisega külgneval puhastusalal (puhastusala on kõnnitee, mis asub teega külgneva kinnistu ja sõidutee vahel). Libeduse tõrjeks tuleb kasutada puistematerjali, mille tera läbimõõt on 2-6 mm. Keelatud on kasutada tuhka või kloriide.

Tänavapuhastusalaste küsimustega võib pöörduda Tallinna munitsipaalpolitsei ameti telefonil 14410.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles