Aurutid – kellele ja milleks?

Copy
Foto: Marko Mäestjärv

Ajal, mil eelistame teha loodussõbralikumaid valikuid, tuleks üle vaadata ka see, millega ja kuidas me oma kodu puhastame.

Näiteks sisaldavad paljud puhastusvahendid sageli aineid, mis võivad silmi ja nahka ärritada. Veega kokkupuutel võivad need moodustada mürgiseid gaase, mis sissehingamisel erinevaid tervisehädasid põhjustada võivad. Tavaliselt ei märgata neid paraku aga enne, kui juba suurem probleem on tekkinud. Et seda vältida, tasuks hoolikamalt etikette lugeda ja valida ohutumaid tooteid. Näiteks on heaks alternatiiviks aurutid, mis tänapäeval on juba küllaltki mitmeotstarbelised.

Milliseid tänapäeval pakutakse?

On selliseid, millega lihtsalt, kiiresti ja tõhusalt määrdunud pindu puhastada, aga ka selliseid, mis samal ajal tolmu imevad. Kõrge surve ja temperatuuriga kuiv aur eemaldab ebameeldivad lõhnad, bakterid ja tolmulestad, mistõttu sobib see hästi allergikutele.

Peamiselt võibki eristada kahel põhimõttel toimivat aurutit. On need, millest tuleb märga auru ning need, millest tuleb kuuma ja kuiva auru. Kõrgkuumutatud kuiv aur tähendab seda, et kui aurumasinaga tööd teha, siis ei jäta ta pindu märjaks. Kuivamisaeg jääb kolme-nelja minuti vahele. Seda tasub meeles pidada, kui otsid midagi mööbli puhastamiseks. Kui kuiv aur on 120 kraadi kuum, siis märg aur on umbes 97 kraadi. Märg aur võib aga kuivada mitu tundi, mis tähendab, et sel ajal näiteks diivanile istuda ei saa.

Üldiselt saab tänapäeval aurutitega puhastada pea kõiki materjale ja pindu. Peamiselt on need mõeldud siiski vaipade, parketi ja tekstiilide puhastamiseks. Aga kliendid on kasutanud neid köögis rasvaste kohtade või vannitoas vuugivahede puhastamisel ning samuti saab nendega riietelt kortsud välja. Julgemad on masinat katsetatud isegi ehitustööde käigus, näiteks tapeedi seinast maha võtmisel või seina puhtaks pesemisel.

Kuidas aurutid tööavad?

Aurupuhastussüsteemid kuumutavad auruboileris olevat vett, mille käigus tekib boilerisse rõhk ja kuum aur. Kui aurupuhastussüsteemiga näiteks vaipu või diivaneid puhastada, siis saab masin tolmu ja mustuse kätte ka sügavama pinnase seest. Pealegi ei ole aurutitesse eraldi kemikaale lisada vaja, mistõttu on need ka väga keskkonnasõbralikud.

Aurutite hooldus

Et tehnoloogia võimalikult pikalt oma peremeest teeniks, on oluline selle eest õigesti hoolt kanda. Nagu kõigi vett kasutavate elektriseadmete puhul, võib ajaga ka aurutisse katlakivi kogunema hakata. Mida karedam ja soolarikkam vesi on, seda kiiremini sade tekkida võib. Seega on oluline regulaarne katlakivieemaldus. Ideaalis võiks seda teha näiteks korra kvartalis. Vastasel juhul võivad tekstiilile ja riidele tekkida tumedad raskesti eemaldatavad plekid ning samuti ei suuda auruti ise enam täisvõimsusel tööd teha. Õige hooldus aitab aga tehnikat töökorras hoida ning tagada neile võimalikult pika tööea.

Copy
Tagasi üles