Helme: uue rändekriisi puhkemisel oleme valmis taastama piirikontrolli (19)

BNS
Copy
KAVALUS APPI: Moslemitest pagulased läbimas esimesi piiritõkkeid Ungari-Serbia piiril. Kõik tehakse vaid selle nimel, et pääseda Euroopa heaoluriikidesse. 
Usnews.com
KAVALUS APPI: Moslemitest pagulased läbimas esimesi piiritõkkeid Ungari-Serbia piiril. Kõik tehakse vaid selle nimel, et pääseda Euroopa heaoluriikidesse. Usnews.com Foto: Saarte Hääl

Siseminister Mart Helme sõnul on Türgist liikvele läinud rändetulv ning maailmas üha laiemalt leviv koroonaviirus ohuallikad inimeste tervisele ja julgeolekule ning vajadusel on Eesti riik valmis kehtestama meie välispiiridel täiskontrolli.

«Euroopa on silmitsi kahe kiirelt areneva kriisiga, mis üksteist võimendavad. Türgist on Euroopa poole teel võrreldes 2015. aastaga veelgi suuremad sisserändajate massid, mistõttu lisaks koroonaviiruse leviku piiramisele tuleb Euroopal olla valmis uueks rändekriisiks,» ütles Helme.

Helme sõnul tuleb igati toetada ja tunnustada Kreeka ning teiste surve all olevate piiririikide valitsuste jõulisi samme oma territooriumi ja elanikkonna kaitsel.

«Frontex kui Euroopa Liidu kollektiivne piirivalveorgan peab rinderiikidele Kreekale ja Bulgaariale kujunenud olukorras kiiresti andma maksimaalset abi, et vältida uut kontrollimatu sisserände lainet Euroopasse. Vajadusel on Eesti valmis saatma Euroopa välispiiride kaitseks lisajõude, et näidata oma solidaarsust,» märkis ta.

Siseministri sõnul jälgib riik tähelepanelikult nii rändekriisi kui ka koroonaviiruse puhangut. «Vajadusel oleme valmis kehtestama meie piiripunktides ja välispiiridel täieliku dokumentide kontrolli ning soovimatute või riigile ohtlike inimeste tagasisaatmise või isoleerimise.»

Helme kinnitab, et Eesti ei ole nõus Euroopasse juba saabunud või saabuda võivaid immigrante vastu võtma.

Euroopa Liidu rändekava raames Eestisse ümber paigutatud ja asustatud 206 kvoodipagulasest elab Eestis kokku 123 inimest. 

Vaata ka intervjuusaadet «Otse Postimehest», kus uuest rändekriisist rääkis välisminister Urmas Reinsalu. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles