Välismaalaste kohanemisprogramm: suhted kinnitavad sisseelamise edukust

Aimar Altosaar
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kohanemiskoolitusi tegeva Expat Relocation Estonia OÜ tegevjuht Martin Lään.
Kohanemiskoolitusi tegeva Expat Relocation Estonia OÜ tegevjuht Martin Lään. Foto: Erakogu

Lisaks igapäevaeluks vajalikule infole on koolituse hindamatu lisaväärtus välismaalaste võimalus leida sealt sõpru ja tuttavaid, rääkis koolitusi läbi viiva ettevõtte juht Martin Lään intervjuus Aimar Altosaarele.

Eesti riigi kohanemisprogrammi Settle in Estonia koolitusi läbi viiva Expat Relocation Estonia OÜ tegevjuht Martin Lään teab endise diplomaadina omast kogemusest, kui oluline on teise riiki sisseelamisel abi olmeküsimuste lahendamisel ja toetus.

Mis on kohanemisprogramm Settle in Estonia?

Kohanemisprogramm Settle in Estonia on riigi pakutav tasuta õppeprogramm, mis aitab Eestisse saabunud välismaalastel siin kergemini sisse elada. Mitmesugustest koolitustest koosnev programm annab ülevaate Eesti riigi ja ühiskonna toimimisest ning igapäevasest elukorraldusest.

Programm koosneb eri teemadega ühepäevastest seminaridest ja algtaseme eesti keele kursusest – baasmoodulis tutvustatakse Eesti ühiskonda ja riigi teenuseid üldisemalt, töö- ja ettevõtlusmoodul jagab infot neile, kel on plaanis Eestis töötada või ettevõte rajada, pere- ja lastemoodul aitab just lastega peredel paremini kohaneda ning õpimoodul ja teadusmoodul toetavad (üli)õpilasi ja teadlasi.

Kes on oodatud osalema?

On nii tippspetsialiste, kes on Eestisse saabunud seoses töökohustustega, ja neid, kes on siia tulnud perekondlikel põhjustel, kui ka neid, kes tulnud siia õppima. Ka geograafiline spekter on lai. Programmis on kokku osalenud inimesi rohkem kui sajast riigist, ent kõige rohkem on kodanikke lähiriikidest.

Kuidas te koolitusi läbi viite?

Need toimuvad inglise ja vene keeles, läbiviijad on kogenud täiskasvanute koolitajad. Osalejatele antakse võimalus aruteludes aktiivselt kaasa lüüa. Peaaegu alati toimub koolitustel saabujate endi vahel dialoog ja kogemuste vahetamine, mida koolitaja suunab. Niisugusel juhtumipõhisel meetodil on see eelis, et välismaalane puutub kokku oma saatusekaaslaste konkreetsete elusituatsioonidega ja saab samal ajal koolitajalt selgitusi, kuidas üht või teist olukorda lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles