Erakondade reitingud: opositsiooni toetus on langustrendis (12)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Kuigi Reformierakond jätkab ülekaaluka liidrina, on opositsiooni toetus kokkuvõtvalt langustrendis, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti iganädalasest küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,6, Keskerakonda 21,4 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 17,5 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Eesti 200 8,3, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,9 ning Isamaa 6,6 protsendiga.

Nädalaga ühegi erakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud, kuid viimase kolme-nelja nädala jooksul on kerges languses püsinud Reformierakonna ja SDE toetus.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45,5 ja opositsioonierakondi 40,5 protsenti vastajatest. Opositsiooni toetus oli viimati nii madalal tasemel vahetult pärast mullu 3. märtsil toimunud riigikogu valimisi. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles