Indrek Sirel: Defender Europe 20 ühendab liitlas- ja partnerriike

BNS
Copy
Indrek Sirel
Indrek Sirel Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Indrek Sirel kohtus eelmise nädala lõpus Saksamaal Wiesbadenis USA Euroopa vägede peakorteris NATO riikide maaväejuhtidega, kellega arutas USA juhitava õppuse Defender Europe 20 korraldust.

«Defender testib Euroopa riikide ja taristu võimekust liitlasvägesid vastu võtta, teisalt ühendab Defender  liitlas- ja partnerriikide õppusi, võimaldades ühtlustada väljaõppeprotseduure ning üksteiselt õppida,» ütles kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Indrek Sirel.

Eestist korraldatavatest õppustest kuuluvad Defenderi raamistikku Kevadtorm ja USA juhitud Sabre Strike. Poola õppus Anakonda toob Eestisse rannikukaitse raketiüksuse, Ämari lennuvälja kasutavad õppusel Sabre Strike osalevad USA ründelennukid A-10 ja tankurlennukid. Samuti osaleb Eesti Defenderi arvutipõhisel kaardiõppusel nii põhijuhtimispunkti kui ka NATO Põhjadiviisi koosseisus.   

NATO ja partnerriikide maavägede juhid arutasid kohtumisel maavägede rolli ja strateegilise valmisolekuga seonduvaid teemasid, samuti liitlasvägede vastuvõtu, liikumise ja paigutamise korraldust Defenderi käigus, koostöövõime ja ühisõppuste korraldamist ning investeerimist maavägede taristusse. 

Maavägede juhid käsitlesid ka viiruse COVID-19 leviku vastu ette võetavaid meetmeid relvajõududes, et vältida viiruse levikut õppuste ajal. 

Defender Europe 20 on viimaste aastakümnete suurim USA juhitud siirmisõppus, mille raames saadab USA Euroopa liitlasriikidesse üle 20 000 kaitseväelase ja 20 000 ühiku tehnikat, Defender Europe 20 hõlmab mitmeid Euroopa riikide õppusi, mis võimaldab harjutada õppustel koostööd eri riikide üksuste vahel ning liitlasvägede vastuvõtmist. 

Maavägede juhtide kohtumisel osalesid NATO, Euroopa Liidu, Belgia, Hollandi, Kanada, Tšehhi Vabariigi, Taani, Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Gruusia, Ühendkuningriigi, Ungari, Itaalia, Läti, Leedu, Poola, Hispaania, Rumeenia ja Ameerika Ühendriikide maaväejuhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles