Frontexi kutsel lähevad Kreekasse kaks Eesti kiirregeerijat (2)

BNS
Copy
Kiirreageerija, foto on illustratiivne.
Kiirreageerija, foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Ameti Frontexi kutsel lähevad teisipäeval Kreekasse kaks kiirreageerijat.

Frontex soovib Kreeka ja Türgi vahelisele maismaapiirile Euroopa Liidu (EL) liikmesriikidest kokku sadat ametnikku ja kaheksat inimest staabitööle, teatas politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja esmaspäeval BNS-ile. Eestist oodatakse kaht kiirreageerijat, kes lähevad Kreekasse teisipäeval.

Lõppenud nädalal allkirjastasid Kreeka ja Frontex Türgi piiriga seotud operatsiooniplaani ning Frontex saatis liikmesriikidele ametliku abipalve. Suurenenud rändesurve tõttu ootab Frontex liikmesriikidest kokku 108 ametniku lähetamist, neist sada hakkavad tööle Türgi maismaapiiril ja ülejäänud kaheksa koordineerivad osalejate tegevusi staapides Poolas ja Kreekas.

Eestist oodatakse osalema kaht kiirreageerijat, kes asuvad teele teisipäeval. Kõige suurem ühe riigi üksus on üheteistkümne liikmeline, enamikust riikidest palutakse praegu vaid paari ametniku osalemist. 

PPA integreeritud piirihalduse büroo juhi Egert Belitševi sõnul näitasid kõik liikmeriigid pärast Frontexi eelteavitust valmisolekut Kreekat igakülgselt toetada. «Euroopa Liidu välispiiri tugevus mõjutab turvalisust kogu Euroopas ning ka Eestis. Seetõttu pakkus ka Eesti kohe Frontexile abi nii inimeste kui ka tehnikaga ning enamiku liikmeriikide valmisolek oli suurem praegusest vajadusest. Oleme Frontexile teada andnud, et vajadusel saame PPA üksust suurendada ning tehnikaga abistada,» rääkis Belitšev.

Lisaks Kreekasse suunduvale kahele kiirireageerijale on kohapeal veel kümme PPA ametnikku, kes tagavad seal turvalisust ja valvavad EL-i välispiiri, neist enamik töötab Kreeka saartel. Kreekas on ka üks Tallinna kordoni kaater, mis on planeeritud sinna kuni märtsi lõpuni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles