Helme: riik toetab ettevõtteid koroonaviiruse mõju vähendamiseks (7)

BNS
Copy
Martin Helme otsesaates «Otse Postimehest».
Martin Helme otsesaates «Otse Postimehest». Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Martin Helme sõnul tuleb kiiresti välja töötada toimivad lahendused, et koroonaviiruse mõju Eesti majandusele oleks võimalikult väike. 

«Praegu on keeruline ennustada, kui kaua viirus veel kestab ja millised mõõtmed saavutab, kuid see mõjutab juba täna negatiivselt nii maailma kui Eesti majandust,» ütles Helme koroonaviiruse mõju analüüsimiseks kokku kutsutud töögrupi esmaspäevasel kohtumisel.

«Riigi ülesanne on teha kõik, mis võimalik, et meie ettevõtted ei läheks pankrotti ja suudaksid selle keerulise aja üle elada. Olgu selleks abiks siis näiteks erinevad maksumeetmed, krediidikäendused või ettevõtluslaenud,» lisas ta. 

«Väga tähtis on ka, et majandusšokk ei tekitaks ootamatuid probleeme tööturul ja kriisi mõjul töö kaotanud ei satuks majanduslikult raskesse olukorda,» selgitas Helme, lisades, et vajadusel ollakse valmis majandust turgutama ka eelarve kaudu.

Majanduse eri sektorites ja isegi sama sektori eri ettevõtetes võivad probleemid ja vajadused olla väga erinevad. Töögrupp selgitab välja, millised valdkonnad on suurima löögi all ja mis oleksid sobivaimad lahendused nende toetamiseks. 

Lisaks analüüsitakse läbi stsenaariume, milline võiks mõju olla Eesti majanduskasvule ja eelarvereeglitele. Eraldi kaardistatakse ka võimalikud kitsaskohad finantssektoris.

Rahandusministri sõnul on ajakriitiline sobivad meetmed ja lahendused välja töötada järgmise paari nädala jooksul, et olukorra teravnedes saaks need kohe kasutusele võtta. Töögrupi järgmine kohtumine toimub sel reedel. 

Töögruppi kuuluvad lisaks rahandusministrile majandus- ja taristuminister Taavi Aas, väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu, Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik, lisaks eksperdid rahandusministeeriumist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, riigikantseleist ja Eesti Pangast. Tööhõive küsimusega seonduvalt on järgmisele kohtumisele kutsutud sotsiaalminister Tanel Kiik.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles