Tallinn tühistab asutuste ja koolide välislähetused ning ekskursioonid (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Eero Vabamägi

Tallinn tühistab kaheks kuuks asutuste ja koolide välislähetused, õppereisid ning ekskursioonid, otsustas eile õhtul kogunenud Tallinna kriisikomisjon. Tegemist on koroonaviiruse tõkestamist toetava otsusega. 

Kaheks kuuks tühistatakse nii linnaasutuste kui ka linna hallatavate asutuste, näiteks koolide välislähetused, õppereisid ja ekskursioonid.

Riskipiirkonnast naasvad töötajad või õpilased peavad jääma 14 päevaks koju jälgimisele. Lähtuvalt terviseameti riskihinnangust on COVID-19 kõrge riskiga piirkondadeks Hiina Rahvavabariik, Itaalia, Iraan, Lõuna-Korea.

«Kõik Eesti koroonaviiruse juhtumid on diagnoositud riskipiirkonnast saabumise järel. Seetõttu otsustasime ennetava meetmena tühistada linnaasutuste ja hallatavate asutuste lähikuude välislähetused ja õppereisid ning koolide välisekskursioonid. Kui meie töötaja tuleb puhkusereisilt riskipiirkonnast, siis korraldame töö sel viisil ringi, et ta saaks 14 päeva vältel kodus tööd teha ning töökeskkonna, kolleegide ja linlastega kontakti vältida,» selgitas Tallinna kriisikomisjoni esimees, linnapea Mihhail Kõlvart.

Kriisikomisjon arutas ka valmisolekut viiruse leviku vältimiseks koolid e-õppele üle viia. Terviseamet soovitab koolid nakkuse leviku tõkestamiseks sulgeda siis, kui on tekkinud juba kohapealne viiruse levik.

Kõiki koole sulgeda pole vaja 

Linnapea sõnul esialgu kõigi Tallinna koolide sulgemiseks vajadust ei ole, kuid kui õpilaste seas lisandub nakatunuid, siis teeb linn otsused koolipõhiselt. «Haridusamet on juba alustanud ettevalmistusi, et vajadusel oleksid koolid valmis e-õppele üle minema. Lasteaedade puhul käsitleme võimalikke nakkusjuhtumeid rühmapõhiselt,» märkis Kõlvart.

Lisaks arutati ka rahvusvaheliste ürituse mõju ning linna kriisikomisjon soovitab rahvusvaheliste konverentside ja võistluste puhul vältida külaliste kutsumist riskipiirkondadest.

Linna töötajad ja teenistujad jätkavad igapäevaselt oma tööd ja linlaste teenindamist tavapärases rütmis. Samas on rakendatud eri meetmeid töötajate kaitsmiseks. Näiteks on tellitud kaitsemaske juurde ning desinfitseeritakse regulaarselt ruume.

Viirusnakkuste ennetamiseks soovitab terviseamet lisaks käte pesemisele aevastamisel ja köhimisel katta suu varruka või pabertaskurätikuga. Haigustunnustega inimestega on soovitav pidada vähemalt meetrist distantsi. Lisaks hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega lähikontaktist hoidumisele aitab nakkushaigustesse haigestumist vältida hügieenireeglite järgimine, mille väga oluliseks osaks on korralik ja pidev käte pesemine. Vältida tuleks silmade, nina ja suu katsumist. Hingamisteedehaiguste sümptomitega tasub olla kodus ja ravida sümptomeid: võtta vajadusel palavikualandajat ning köha ja nohu leevendavaid ravimeid. 

Millised on koroonaviiruse sümptomid?

Sümptomid on gripilaadsed: palavik 38°C, köha, hingamisraskused. Erilist tähelepanu tuleb neile sümptomitele pöörata siis, kui  eelnevalt (14 päeva jooksul) on haigestunu reisinud riskipiirkonnas või olnud vahetus kokkupuutes eelnevalt kinnitatud haigusjuhuga. 

Loe täpsemalt terviseameti kodulehelt

Inimesed, kel on koroonaviirusega nakatumise põhjendatud kahtlus, peaksid helistama oma perearstile või perearsti nõuande telefonile 1220. Terviseseisundi halvenemisel tuleb helistada hädaabinumbril 112.

​Kiirabile väljakutset tehes tuleks meedikuid ja häirekeskust kindlasti teavitada koroonaviiruse kahtlusest. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles