Ratas: EL-i riigid teevad koroonaviiruse leviku tõkestamiseks koostööd (1)

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Jüri Ratas arutas teisipäeva õhtul telekonverentsil Euroopa Liidu riigijuhtide ning ülemkogu eesistuja Charles Micheli ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga koroonaviiruse (COVID-19) leviku piiramist, edastas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Riigipead ja valitsusjuhid vahetasid infot viiruse tõkestamiseks seni rakendatud meetmetest ning jätkavad riikide koostööd ja pingutusi koroonaviiruse levikule piiri panemiseks. Liikmesriikide tervishoiuga tegelevad ministrid vahetavad igapäevaselt infot arengutest.

Peaminister Ratas rõhutas koostöö olulisust ning kiitis Euroopa Komisjoni kiiret tegutsemist ja tuge, et tulla piiriülese terviseohuga ühiselt toime.

«On äärmiselt oluline, et liikmesriigid töötaksid oma elanike tervise kaitsmisel koos. Samuti on vaja parandada isikukaitsevahendite kättesaadavust ja selle ühist koordinatsiooni,» sõnas peaminister Ratas.

Ratas pidas oluliseks, et riikide meditsiinisüsteemidel oleks piisavalt ressursse ning tõi seejuures esile Euroopa Komisjoni kiirkorras algatatud kaitsevahendite ühishanke, kus osaleb lisaks Eestile veel 19 liikmesriiki.

EL-i riikide liidrid arutasid ka koroonaviiruse leviku mõju Euroopa majandusele.

«Kõigil liikmesriikidel tuleb tegutseda targalt ja kiiresti, et majandusolukord püsiks stabiilne ning meie töötajad ja ettevõtjad oleksid kaitstud,» sõnas peaminister Ratas.

Eestil on rahandusministeeriumi juhtimisel valmimas analüüs, mille tulemusel valmivad ettepanekud koroonaviiruse majandusmõju leevendamiseks.

«Oluline on, et ajutisest kriisist ei saaks laiaulatuslikku surutist. Selleks on tähtis, et viirusest tugevalt mõjutatud piirkonnad saaksid vajadusel majandust turgutada ja paindlikult reageerida,» ütles Ratas.

«Euroopa Liit on valmis tegema kõik võimaliku, et viiruse mõju majandusele oleks võimalikult väike,» sõnas peaminister.

Telekonverentsil räägiti ka võimalusest arvata koroonaviirusega võitlemise kulud välja riigieelarve struktuurse tasakaalu arvestusest. Ettepanekut arutavad edasi rahandusministrid.

Euroopa Komisjon lõi 2. märtsil kriisireageerimise meeskonna, kuhu kuuluvad viis volinikku, kes tegelevad tervise, kriisireageerimise, transpordi, piirihalduse ja makromajanduse küsimustega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles