Koroonaviirus on pannud ka Eesti kirikud ettevaatusabinõusid täitma

Brita-Maria Alas
Copy
Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas Sangaste kirikus Martti Ruusi altarimaali ning tema poolt disainitud altari, mille ehitas valmis Viljo Seedre.
Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas Sangaste kirikus Martti Ruusi altarimaali ning tema poolt disainitud altari, mille ehitas valmis Viljo Seedre. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik seadis kogudustele koroonaviiruse tõttu saadetud teates teatud piirangud. Urmas Viilma on teates maininud, et pühapäevane jumalateenistus võiks jätkuda raadio või interneti teel. 

Lähinädalatel palutakse kirikusse tulemise asemel osaleda pühapäevasel jumalateenistusel raadio või interneti kaudu. Täpsustavat informatsiooni palutakse kogudustel jagada raadiokanalite ja internetilehekülgede kaudu. 

Kuni 25. märtsini palutakse kogudustel pidada avalike missade asemel sõnajumalateenistusi, ent siiski säilib võimalus käia eraviisilisel pihil või armulaual. Koguduse õpetajad peavad olema kindlad, et armulauariistad ja jagaja käed oleksid täiesti puhtad. 

Kui jumalateenistusele oodatakse enam kui 100 osalejat, tuleb need näiteks ära jätta. Kogudustes tuleb rangelt jälgida sanitaar-ja hügieeninõuete täitmist. «Kõigil peab olema kirikus turvaline,» on lisatud.

Rahusoove edastades tuleb piirduda peanoogutuse või kummardusega ning kirikupinkides tuleb hoida distantsi umbes meetri jagu. Vahetut suhtlemist eeldavad üritused jäetakse ära - näiteks kirikukohvi pakkumine. 

Võimalusel palutakse kirikud hoida avatuna ka nädalasisestel päevadel.

Saadetud palve hõlmab ka laulukoore ning leeri-ja piiblitunde. Need palutakse võimalusel ära jätta. Lisaks palutakse vaimulikel võimalusel kogukonda aidata. «Kogudustes, kus on suutlikkus olla kohalikule omavalitusele koostööpartneriks, anda vaimulikel kohalikule omavalitsusele teada, et ollakse valmis oma abi pakkumiseks näiteks kodusel ravil viibivatele haigetele toidu koju viimisel või muu füüsilise või hingehoidliku abi osutamisel.»

Kokkuvõttes palutakse jumalateenistustel palvetada viiruse tõttu hukkunud hingede ja haigestunud inimeste pärast, samuti paluda õnnistust meditsiinipersonalile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles