Üleskutse ⟩ Välismaalt kodumaale naasta soovivad eestlased, andke endast märku (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Seoses üleilmse koroonapandeemiaga on tühistatud paljusid lennureise, on liikumistakistusi, mistõttu on paljude eestlaste koju saamine raskendatud. Hea lugeja, jaga kirjeldust oma olukorrast aadressil online@postimees.ee või Postimehe Facebookis. 

«Siin on üsna rahulikud asjad, hetkeseisuga on riigis ainult kaheksa juhtumit,» kirjeldas Uus-Meremaal Aucklandis viibiv eestlanna esmaspäevast olukorda. Tema lend Eestisse peaks toimuma 25. märtsil ehk kümne päeva pärast. Vahepeatusteks on Dubai ja Stockholm.

«Hetkel Aucklandist Emirates'i lennud küll lendavad Dubaisse ja hetkeseisuga ka Stockholmi, aga seda, mis kümne päeva pärast toimub, ei oska keegi ilmselt ette kujutada ega ennustada,» märkis ta, lisades, et hetkel tundub isegi Stockholmist Tallinna saamine keeruline. «Mure muidugi on, et kuidas ja kas saab koju aga päris paanikaks pole veel põhjust olnud, elame üks päev korraga,» märkis ta.  

Tais Phuketil viibivate eestlase sõnul on sealne olukord stabiilne. «Kohalikud käivad maskidega ringi, toitlustuskohad ja poed on range režiimi all – kõik kannavad maske. Eurooplased võtavad asja üsna rahulikult,» kirjeldas ta. Eestlase kojulend peaks toimuma reedel. «Kuid võib ka juhtuda, et tuleb kauemaks jääda, kuna ümberistumine Istanbulis,» nentis ta. 

Balil olev eestlane on koos kahe kaaslasega viibinud seals kaks nädalat, koju Eestisse plaanis seltsukond lennata homme. «Aga üha enam saab selgeks , et peame siia kauemaks jääma,» selgitas ta. Mehe sõnul tühistati lennud koju läbi Poola, kuna Poola sulges piirid. Seejärel osteti Finnairist uued piletid, reisiteekonnaks Singapur-Helsingi-Tallinn. Siis aga ootasid seltskonda ees uued sekeldused. «Lend Tallinna tühistati koheselt,» sõnas ta. Nimelt lõpetab Finnair lennud Tallinna teisipäevast, 17. märtsist. Nüüd on reisiseltskonnal lahtine seegi, kas Singapurist Helsingisse saab. «Kui aga ei, siis enam meil variante pole, sest ülejäänud riigid, kust koju saaks, on kinni pandud või lennuliinid ei tööta. Asja teeb keerulisemaks, et ühegi lennufirmaga ei saa ühendust, kuna liinid on hõivatud. Muidu oleks ka tore siia kaheks nädalaks sooja veel nautima jääda, aga kahjuks ootavad meid Eestis kohustused ja ka raha hakkab otsa saama, kuna pole arvestanud lisa lennupiletite ja siia kaugemaks jäämisega kaasnevate kuludega. Tean, et sarnases olukorras on siin veel palju eestlasi,» kirjeldas mees olukorda. Ta lisas lõpetuseks, et muidu on Balil elu rahulik. 

Seni positiivse kogemusega Kristel, kes puhkas Indoneesias, kirjutas Postimehele, et tema reisikorraldaja on teinud head tööd. Kristel ootab reisiseltskonnaga lendu Eestisse Turkish Airlines lennufirmaga. «Hetkel on reisifirma meid väga kenasti kõigega kursis hoidnud ja kohapealne elu oli eilseni väga rahulik. Haigusjuhtumitest eriti teada ei olnud, poeletid olid kaubast pungil. Ka tualettpaberit oli kuhjadega,» kirjeldab ta. «Eile õhtuks tundus, et oli tulnud uus üleriigiline korraldus. Kõik teenindajad kannavad maske ja hotelli või poodi sisenedes mõõdetakse temperatuuri igal külalisel,» kirjutas ta.

Välisminister Urmas Reinsalu soovitas välismaal olevatel eestlastel konsulaarabi palvega eelistada pöördumist e-maili teel aadressil konsul@mfa.ee, kuna konsulaarabi telefonikoormus on väga suur. Kirjas on soovitatav kirjeldada oma probleemi, edastada kontaktandmed. «Kindlasti kõik inimesed saavad e-maili teel edastatud probleemile vastuse,» kinnitas Reinsalu.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles pärast valitsuse konverentsi, et välismaal on väga erinevate soovide ja mõtetega eestlasi. Neil, kes töötavad välisriigis, on lihtsam, sest neil on seal sageli ka elukoht olemas. Lisaks lühiajalistel reisidel viibivatele inimestele, on Kiige sõnul inimesi, kes on läinud pikemale reisile ja ei soovi veel koju tulla. 

Valitsus soovitab kõigil eestlastel koju tulla enne, kui võivad tekkida suuremad takistused. «Aga kedagi sundtooma koju ei hakata,» ütles Kiik ja lisas, et hilisemal plaanitud ajal kojutulek ei pruugi olla enam võimalik.  

Covid-19 haiguse info

Koroonaviiruse sümptomid sarnanevad gripi omadega: palavik 38 kraadi, köha, hingamisraskused. Erilist tähelepanu tuleb sümptomitele pöörata, kui oled 14 päeva jooksul reisinud riskipiirkonnas või vahetult kokku puutunud viiruse kandjaga.

Kui esineb vähemalt üks sümptomitest ja kahtlustad koroonaviirust, helista perearstile või perearsti nõuandetelefonile 1220 (või +372 6346 630). Raskes seisus haigestununa helista hädaabinumbril 112. Maini kindlasti koroonaviiruse kahtlust.

Kriisipiirkonnast tulles jälgi tervist 14 päeva jooksul. Võimalusel püsi kodus ja väldi kohtumisi teiste inimestega.

Karantiinis olles: pea meeles, et teed sellega ühiskonnale teene. Püsi aktiivne, loo igapäevarutiinid.

Toidu ja tarbekaupade soetamiseks palu abi lähedastelt või kohalikult omavalitsuselt. Varu toiduaineid, mis võimaldavad toituda mitmekesiselt.

Varu koju ravimid, mida võid vajada ootamatu haigestumise puhul (näiteks valuvaigistid, palavikualandajad, seedehäirete ravimid, külmetus- ja allergiavastased ravimid, põletusvastane vahend jne).

Lisainfot saab terviseameti kodulehelt või koroonaviiruse kriisitelefonilt 1247 (24h, tasuta).

Kui oled välismaal hätta jäänud, helista välisministeeriumi konsulaarinfo telefonile 53 01 9999 (24h) 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles