205 inimese koroonaproov on positiivne, nakatunute arv on tõenäoliselt suurem (15)

Copy
SARS-CoV-2 analüüsimine
SARS-CoV-2 analüüsimine Foto: John Minchillo/AP/Scanpix

16. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 205 inimesel, alates 31. jaanuarist on Eestis kokku tehtud 1387 Covid-19 testi. Tõenäoliselt on nakatanud inimeste arv suurem ning viiruse kohapealset levikut arvestades lisandub kindlasti veel haigestunuid.

Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid. Keskmine Eesti nakatunu on praeguste andmete põhjal keskealine inimene ning naiste ja meeste vahel nakatumises erisust ei ole. Lapsi ja eakaid on nakatunute seas vähe.

Ametlike positiivsete proovide jaotus 16. märtsi seisuga.
Ametlike positiivsete proovide jaotus 16. märtsi seisuga. Foto: Terviseamet

Kiirabi keskendub oma töös eelkõige raskete haigustunnustega inimeste abistamisele ja testimisele. Viiruse testimise võimekus on terviseametil, Tartu Ülikooli Kliinikumil, Synlabil, Põhja-Eesti Regionaalhaiglal, Ida-Viru Keskhaiglal ja Pärnu haiglal.

Sümptomite avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Haigussümptomite (palavik, köha, nohu) leevendamiseks soovitame sümptomaatilist ravi käsimüügiravimitega. Tugeva hingamisraskuse või õhupuuduse korral helistage hädaabinumbrile 112.

Eesti peamine fookus on vältida viiruse levikut eakate ja kroonilisi haigusi põdevate inimeste seas. Kõige ohustatum rühm on üle 60-aastased. Selles vanuses olevad töötavad inimesed peaksid võimalusel tegema kaugtööd. Kõigil enam kui 60-aastastel inimestel soovitatakse vältida rahvarohkeid kohti, püsida võimalusel kodus ja vältida kokkupuuteid haigustunnustega inimestega. Lisaks tuleks vähendada lävimist lastega, kuna viiruse levitamisel on nad ohuks eelkõige eakatele. Lapsed ise põevad haigust enamasti kergelt.

Oluline on järgida hoolikalt hügieenireegleid (kätepesu, kaitstud köhimine, aevastamine ja nuuskamine, lähikontakti/kätlemise/kallistamise vältimine) ja haiguse korral püsida kodus.

  • 16. märtsist alustas tööd häirekeskuse infotelefon 1247, mis aitab vastata peamistele koroonaviirusega seotud küsimustele. Telefon töötab 24/7 ning on tasuta.
  • Tarbijavaldkonna küsimustele, mis puudutavad reisi tühistamist või pooleli jätmist, ürituste piletite tasu või muude meelelahutuslike teenuste saamata jäämist, aitab vastustega tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti nõuandetelefon 620 1707 tööpäeviti kella 9-18.
  • Lisainfot leiab terviseameti kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja terviseameti Facebookist.
  • Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt. https://www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK
Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles