Lubatud kolonn ei toimi: Poola võimud ei lase eestlasi üle piiri

Postimees
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Gene J. Puskar/AP/Scanpix Baltics

Eilse teate kohaselt jõuti Poolaga kokkuleppele, et Balti riikide kodanikel on võimalik Poola territoorium läbida eskorditava kolonnina. Poola otsustas kokkuleppest hoiduda ja põhjendada keeldu rahva tervise kaitsega. 

Eilne plaan Balti riikide kodanike aitamiseks ei ole veel käiku läinud, sest Poola võimud ei ole senist kokkulepet täitma asunud. Inimesed on piiri taga lõksus. 

Välisminister Urmas Reinsalu kommenteeris ERR-le, et olenemata Eesti pingutustest on lõplik otsus Poola ametivõimude käes. «Küsimus sellest, kas me suudame täna anda vastust, siis meie ülesanne, mida me teeme pragu sada protsenti, on survestada heatahtlikult Poola ametiasutusi, ametivõime, aga see otsus on tegelikult Poola ametivõimude käes,» ütles ta.

«Oleme meie kodanikele andnud teada võimalustest Saksamaalt lahkuda Rootsi suunas, et sealtkaudu jõuda Eestisse. Olen palunud õhtul kõigi meile teadaolevate peredega piiril telefonitsi ühendust võtta, et anda meie käsutuses olevat infot,» teatas Reinsalu sotsiaalmeedias.

«Jätkame Balti välisministritega täna õhtul arutelu, kuidas meie kodanikke aidata. Varssavis toimus õhtul Poola siseministeeriumi juhtide ja Balti riikide saadikute nõupidamine antud küsimuses. Täna on nii Jüri Ratas ja Kersti Kaljulaid vestelnud sel teemal oma Poola kolleegidega,» kirjutas minister.

Täna aitas eestlasi Poola saatkond. «Täna korraldas meie Poola saatkond mikrobussiga Eesti kodanike evakueerimist Poola territooriumilt Poola-Leedu piirile,» ütles Reinsalu. 

Sotsiaalmeedias avaldas arvamust eestlane, kelle sõnul on inimesed infosulus ja paanikas, järele palutakse ka mõnd Virtsu-Kuivastu liini praami. «Palun tehke mõned kõned, ja aidake meid välja sellest olukorrast kuhu te meid pannud olete. Siin on naised ja väikesed lapsed. Kamba peale maksame selle reisi kinni ja jõuame õnnelikult koju, kus saame ennast isoleerida ja välja puhata,» kirjutati kommentaariumis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles