VIDEO JA BLOGI ⟩ Rahandusminister: aeg minna eelarvega miinusesse

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Tänasel valitsuse pressikonverentsil andsid peaminister Jüri Ratas, rahandusminister Martin Helme ja Eesti Panga president Madis Müller ülevaate koroonapandeemiast ringitud olukorrast pangandus- ja rahandusvaldkonnast. Peaminister Jüri Ratase kinnitusel on riigi eesmärk ära hoida ettevõtete pankrotilaine. Konkreetsete meetmetega plaanib valitsus välja tulla hiljemalt nädala teises pooles.

«Oleme väga tugevalt faasis, et töötada välja lõplikke lahendusi aitamaks Eesti majandust ja toetada Eesti ettevõtjaid,» sõnas peaminister. Näiteks plaanitakse raskustesse sattunud ettevõtetele maksepuhkuseid ja uusi laene.

Ühtlasi kutsus peaminister inimesi üles mitte kasutama sularaha, vaid leida selleks muud võimalused: olgu selleks pangakaart, pangaülekanded, viipemaksed. 

Rahandusminister Martin Helme toonitas, et nüüd on kriis käes ning riik peab majandust stimuleerima. «Nüüd ongi aeg minna eelarvega miinusesse, et hoida majandust töös,» sõnas ta. Plaanis on juhised ettevõtetele, kes jäävad maksuvõlglasteks. Samuti kaalutakse maksepuhkust hätta sattunud ettevõtetele, samuti ka lisaraha süstimist ettevõtlusesse. Eesmärk on aidata raskustesse sattunud ettevõtteid, et ei tekiks üleüldist doominoefekti meie majandusele, mis kanduks edasi näiteks kinnisvarasektorisse. 

Mis saab aga ideest peatada maksed pensioni teise sambasse? Ehkki Helme on seda ideed toetanud, siis konkreetset otsust täna pole. «Hoiame võimalikult lahtise pilguga laual kõik variandid, mis vajalikud. Täna veel mingit otsust ei ole,» kinnitas Helme. 

Eesti Panga presidendi Madis Mülleri hinnangul poleks aga pensioni teise sambasse tehtavate maksete peatamine hea mõte, kuna see mõjutaks otseselt tulevasi pensionäre. Müller toonitas, et riigi toetusmeetmed peavad lähtuma sellest, et need oleksid hästi sihitud, vahetu mõjuga. «Peame ka mõtlema, kuidas riigi piiratud vahendeid kõige mõistlikumalt kasutada,» toonitas Müller. 

Loe lähemalt blogist!

Tagasi üles