Riik saatis lasteaedadele juhised tegevuse ümberkorraldamiseks

Copy
Lapsed
Lapsed Foto: Marko Saarm

Haridus- ja teadusministeerium saatis kohalikele omavalitsustele ja lasteaedadele juhised töö ümberkorraldamiseks, et vältida nakkuse edasikandumist.

Ministeeriumi sõnul on riigi toimimise huvides oluline, et lasteaiad ja lastehoiud oleksid avatud nii palju, kui hädavajalik ning nii vähe, kui võimalik. Munitsipaallasteaedade ja -lastehoidude lahtioleku ja töökorralduse otsustab kohalik omavalitsus ning eraasutuste puhul pidaja.

Vältimaks nakkuse edasikandumist, tuleb lasteaedade ja lastehoidude töö korraldamisel arvestada mitme piiranguga:

• Mis tahes haigusnähtudega inimest ei lubata hoonesse.

• Lasteaias ei osutata huvihariduse teenust.

• Lapsevanemate ja võõraste sisenemine lasteaia hoonesse ei ole aktsepteeritud. Laste üleandmine korraldatakse väljaspool hoonet.

• Hoones viibivate inimeste kontaktide hulk hoitakse võimalikult madal.

• Rühmade vahel ei toimu liikumist ega kontakte. Lasteadades olevad spordiruumid, saalid, ujulad jms ei ole ühiskasutuses.

• Lasteaia hoones korraldatakse kõigi hoones viibijate haigusnähtude seire ja ennetusmeetmete (näiteks käte pesemine, desovahendid jms) rakendamine.

• Lasteaia töö ümberkorraldamisel arvestatakse terviseameti soovitustega kõrgendatud riskiga töötajate (vanus, kroonilised immuunsust langetavad haigused jmt) töö korraldamisel.

• Lasteaia hoones haigusnähtudega inimese tuvastamisel tagatakse viivitamatult tema isolatsioon ja korraldatakse olukorra lahendamine nakkuse levikut takistavalt ning terviseameti suunistele vastavalt.

Lasteaia juhatajal on õigus koostöös kohaliku omavalitusega oma töö ümberkorraldamisel leida optimaalne lahendus, sealhulgas ka distantsõpe vanematele vanuserühmadele. Eriolukorra ajaks on lasteaia juhatajal õigus täpsustada lapsevanema vajadust lasteaiateenusele.

Kohalikud omavalitsused peavad vajadusel tagama 24/7 oma haldusterritooriumil lasteaia ja lastehoiu teenuse eriolukorra mõistes elutähtsal ametikohal (näiteks politsei, pääste, meditsiini jms) ja riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikel töökohtadel töötavatele vanematele (näiteks kommunaal- ja sotsiaalteenused, toiduainetööstus, toidupood, transport jms). Sellise teenuse pakkumine tuleb korraldada võimalikult kiiresti, hiljemalt 20. märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles