Riigikogu komisjoni juht tühistas istungi ja jäi koju (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Pildil Alar Laneman ja põhiseaduskomisjoni juht Paul Puustusmaa.
Pildil Alar Laneman ja põhiseaduskomisjoni juht Paul Puustusmaa. Foto: Mihkel Maripuu

«Ei, ma pole karantiinis. See on pigem ettevaatusabinõu,» selgitas põhiseaduskomisjoni juht Paul Puustusmaa (EKRE), kes otsustas eile öösel ära jätta tänahommikuse komisjoni istungi, kus oleks pidanud lisaks riigikogu liikmetele osalema ka peaminister Jüri Ratas, ja jääb ka ise mõneks ajaks kodusele režiimile. Põhjuseks komisjoni aseesimehe Lauri Läänemetsa (SDE) kahtlus koroonaviirusesse nakatumisesse. 

Veel eile kogunes riigikogu põhiseaduskomisjon riigikogus ning leidis üksmeelselt, et riigikogu kodu- ja töökorra seadus võimaldab komisjonidel teha kaugtööd. «Kaugtöö läbiviimine on võimalik, kui on tagatud kõik istungist osavõtu olulised tingimused nagu sõnavõtud, küsimused ja hääletamine,» ütles komisjoni esimees Paul Puustusmaa. Sarnane soovitus anti ka teistele riigikogu komisjonidele. 

Täna hommikul pidanuks komisjon aga uuesti kogunema, kohale oli kutsutud ka peaminister Jüri Ratas, selgitamaks inimeste põhiseaduslike õiguste kitsendamise tagamaid eriolukorras. 

«Asjad arenevad mitte ainult päevadega, vaid tundidega, täpselt nagu meil komisjonis,» kirjeldas Puustusmaa, kes võttis öösel vastu otsuse, et istungit hommikul ei toimu. Küll aga plaanitakse komisjoni istungit elektrooniliste vahendite abil täna. Teisisõnu testitakse, kuidas toimib istungi pidamine distantsilt, mida soovitati ka teistele komisjonidele. 

«Elukogemus on loonud mingisuguse ettevaatuspuhvri, millega olen arvestanud ja teatud ettevalmistusi teinud. Elu on täis moodsaid vidinaid, lõppkokkuvõttes saab suuresti tugineda internetile, telefonile, Skype'le, e-mailile, millega eri vajadusi rahuldada,» kirjeldas Puustusmaa. 

Riigikogu liige Lauri Läänemets tunnistas, et kui eile õhtul Toompealt koju läks, oli tal väikene palavik – 37,1. Kuna nad on elukaaslasega mõlemad gripi vastu vaktsineeritud, kuid ka naisel oli väike palavik, siis kahtlustas ta, et võib olla nakatunud koroonaviirusesse. Läänemets teavitas enda kahtlustest koheselt Sotsiaaldemokraatlikku fraktsiooni ja põhiseaduskomisjoni. Lähemalt puutus Läänemets eile kokku põhiseaduskomisjoniga, mille istungil ta viibis ning puutus enda sõnul kokku ka mitmete teiste riigikogu liikmetega. 

«Küll aga tekkis küsimus, et kuidas siis see parlament varsti tööd teeb. Kui testi teha ei saa, siis (ka igal töökohal) peaks töökollektiivid jääma koju passima igaks juhuks. Kui kõik on kuulekad, siis jääb lõpuks ju elu Eestis seisma ja kui ei olda kuulekad, siis läheb mõnel tänu sellele halvasti. Tahaks valitsuselt ülevaadet, et kuidas nad selle plaani ikka läbi mõelnud on,» kirjutas Läänemets sotsiaalmeedias. 

Loe lähemalt SIIT

Eelmisel nädalal otsustas riigikogu vanematekogu vähendada istungite arvu nädalas seniselt neljalt kahele. Järgmise sammuna plaanitakse piirata suures saalis saadikute arvu. Lisaks neile muudatustele on kavas ka edasi lükata pikaajaliste eelnõude arutelu ning tegelda ainult kiireloomuliste seadusemuudatustega.

Covid-19 haiguse info

Koroonaviiruse sümptomid sarnanevad gripi omadega: palavik 38 kraadi, köha, hingamisraskused. Erilist tähelepanu tuleb sümptomitele pöörata, kui oled 14 päeva jooksul reisinud riskipiirkonnas või vahetult kokku puutunud viiruse kandjaga.

Kui esineb vähemalt üks sümptomitest ja kahtlustad koroonaviirust, helista perearstile või perearsti nõuandetelefonile 1220 (või +372 6346 630). Raskes seisus haigestununa helista hädaabinumbril 112. Maini kindlasti koroonaviiruse kahtlust.

Kriisipiirkonnast tulles jälgi tervist 14 päeva jooksul. Võimalusel püsi kodus ja väldi kohtumisi teiste inimestega.

Karantiinis olles: pea meeles, et teed sellega ühiskonnale teene. Püsi aktiivne, loo igapäevarutiinid.

Toidu ja tarbekaupade soetamiseks palu abi lähedastelt või kohalikult omavalitsuselt. Varu toiduaineid, mis võimaldavad toituda mitmekesiselt.

Varu koju ravimid, mida võid vajada ootamatu haigestumise puhul (näiteks valuvaigistid, palavikualandajad, seedehäirete ravimid, külmetus- ja allergiavastased ravimid, põletusvastane vahend jne).

Lisainfot saab terviseameti kodulehelt või koroonaviiruse kriisitelefonilt 1247 (24h, tasuta).

Kui oled välismaal hätta jäänud, helista välisministeeriumi konsulaarinfo telefonile 53 01 9999 (24h).

Tarbijavaldkonna küsimustele, mis puudutavad reisi tühistamist või pooleli jätmist, ürituste piletite tasu või muude meelelahutuslike teenuste saamata jäämist, aitab vastustega Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti nõuandetelefon 620 1707 tööpäeviti kella 9-18.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles