Eesti elanikul õnnestus Poola piiril lokkavast kaosest vaevu välja rabeleda (2)

Jekaterina Pavlova
Copy
Rahutused Poola piiril.
Rahutused Poola piiril. Foto: Lugeja foto

Eesti elanik Oleg seisis rohkem kui ööpäeva Saksamaa-Poola piiril, omamata võimalust oma sõidukiga edasi sõita või tagasi pöörata. 17. märtsi hommikul jõudis ta lõpuks Leedu piirile. Millal mehel koju jõuda õnnestub, pole teada, kirjutab Rus.Postimees.

Rus.Postimees kirjutas eile, et Poola kaudu koju tagasi sõita soovinud Baltimaade ja teiste riikide elanikud blokeerisid Saksa-Poola piiril üle Oderi jõe viiva silla, kuna Poola võimud lubasid riiki vaid oma kodanikke ja teisi alalisi elanikke. Inimesed sulgesid tee, et juhtida niiviisi tähelepanu Poola võimude tegevusetusele, mille tõttu ei õnnestunud kodumaale pääseda ka poolakatel. Ühel hetkel puhkesid kokkupõrked ja löömingud.

Saksamaalt koju tagasi pöördunud Oleg ootas sillal rohkem kui ööpäeva, kuni teda ja veel 19 sõidukit lasti läbi. Sellest teatas Rus.Postimehele Olegi tööandja Andrei. Piirile jäänud sadade teiste sõidukite saatus on seni teadmata.

Andrei sõnul jõudis Oleg täna ehk 17. märtsi hommikul kell 10 Leedu piirile.

«Poolakad lasid läbi vaid 20 sõidukit, mitte ühtegi erasõidukit, ainult veokid ja kauba ning reisijate veoks mõeldud väikebussid. Kogu öö sõideti politsei konvoi saatel. Iga kahe sõiduki järel oli kolonnis politseiauto. Inimesed ei maganud üle ööpäeva ja sõitsid kogu öö,» rääkis Andrei. «Teel lubati teha vaid kolm peatust: kaks tualetis käimiseks ning ühe tanklas, et oleks võimalik süüa ja juua osta. Korraga lubati eemalduda vaid kahekaupa. See oli ligi pooleteise ööpäeva jooksul esimene võimalus osta süüa, juua, kohvi.»

Oleg teatas, et maantee ääres seisid ajakirjanikud ja muud isikud, kes kaameratega mööda sõitvat kolonni filmisid. «Justkui veetaks kolonnis vange või pidalitõbiseid. Oleg ütles, et see on alandav tunne,» rääkis Andrei. «Piiril võtsid neid samuti ajakirjanikud vastu. Küsitlevad, mis ja kuidas. Tundub suure tsirkusena. Poolakad, muidugi, korraldasid suure tragikomöödia. Nende jaoks on see vist propagandistlik eesmärk: näidata oma rahvale, kuidas nende eest hoolitsetakse. Umbes nii, et kohe toimetame need pidalitõbised konvoi saatel minema, et te ei nakatuks. Kohutav!» Andrei sõnul Oleg juba kahetseb, et ei jäänud Saksamaale. Sellisel juhul oleks saanud kogu seda alandust vältida.

«Suur osa sõidukitest oli Leedu numbrimärkidega. Eesti sõidukeid, sealhulgas meie oma, oli vaid kaks. Veel kaks autot olid Lätist,» rääkis Andrei.

Kell 12.00 teatas Oleg, et piirile saabus kaks Leedu politseiautot. «Politseinikud ütlesid, et saadavad neid kuni Läti piirini. Leedukad võtsid vastu väga operatiivselt ja hästi. Ei ole sellist suhtumist, justkui oleks tegemist pidalitõbiste vaenlastega, vaid on valmisolek aidata,» edastas Andrei piirilt saadud sõnumi.

Nüüd on Oleg juba teel Läti piirile. Tema sõnul pole paljud juhid maganud terve ööpäeva või isegi kaks. Olegi ainuke soov ongi praegu, et saaks kasvõi paar tunnikest magada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles