Kadri Tammepuu: testida või mitte testida (6)

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

Maailma terviseorganisatsiooni juht dr Tedros Adhanom soovitab riikidel koroonaviiruse SARS-CoV-2 kahtluse korral analüüs teha, sest proove võtmata ei saa juhtumeid isoleerida ega nakkusahelaid katkestada seal, kus inimesed kokku puutuma peavad.

Üha enam leiab kinnitust, et viirus püsib pindadel päevi ja levib ka ilma sümptomiteta inimeste kaudu, aga need, kes riskirühma ei kuulu, praegu analüüsi teha ei saa, isegi mitte oma raha eest. Näiteks Tartumaal Lähte koolis kahtlustati nädala alguses koroonaviirust 17 õpilasel ja töötajal, kellest igaühel on ka pereliikmed ja tuttavad, aga proovi kelleltki ei võetud. Võrdluseks: kogu Tartumaal oli samaks ajaks varem tuvastatud 12 nakatunut. Igatahes räägib juhtum ilmekalt, et terviseameti koostatav viirusekandjate statistika on devalveerunud ja nakkus­ahelaid Eestis otsustavalt katkestada pole plaanis.

Nüüd on aja küsimus, millal viirus pääseb paljunema riskirühmades. Keeruline on ohjeldada nähtust, mida sa ei näe, sestap võiks alustuseks tervishoiu ja hooldusega tegelevate asutuste, st hooldekodude, kliinikute ja apteekide töötajatele, samuti hambaarstidele koroonaviiruse analüüse lubada ja selle kulu ka kinni maksta, nagu ka kõigi töökohal patsiente abistanud ja seetõttu haigestunud meedikute töövõimetuslehed. See oleks lihtsalt aus.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles