Reitingud: EKRE toetus võrdsustus Keskerakonnaga (2)

BNS
Copy
Martin Helme (EKRE)
Martin Helme (EKRE) Foto: Madis Veltman

Reformierakond tugevdas märtsis erakondade reitinguedetabelis liidripositsiooni, samal ajal kasvas toetus EKREle Keskerakonnaga pea võrdseks ning Eesti 200 möödus omakorda sotsidest.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, annaks Reformierakonnale oma hääle 26 protsenti valijatest, selgus ERRi tellitud Turu-uuringute ASi üle-eestilisest enam kui tuhande vastajaga küsitlusest.

Järgnesid Keskerakond 22 ja EKRE 20 protsendi suuruse toetusega. Kuu varem oli Keskerakonnal toetajaid 24 ja EKRE-l 16 protsenti.

EKRE 20 protsendile kerkinud toetus on Turu-uuringute ASi küsitlustes erakonna kõrgeim näitaja alates mullukevadistest riigikogu valimistest.

Esimest korda pärast riigikogu valimisi ületas Turu-uuringute küsitluses Eesti 200 reiting sotsiaaldemokraatide oma: Eesti 200 kasuks on valmis oma hääle andma 12 ja SDE kasuks üheksa protsenti valimiseelistust omavatest kodanikest. Veebruaris oli Eesti 200 toetus üheksa ja SDE-l kümme protsenti.

Isamaa toetus oli märtsikuises uuringus valimiskünnist ületav kuus protsenti.

Toetus ülejäänud erakondadele jääb jätkuvalt allapoole valimiskünnist: Eestimaa Rohelisi toetab kolm protsenti, Elurikkuse Erakonda ja Vabaerakonda mõlemat üks protsent valimiseelistust omavatest kodanikest. Kaks protsenti kodanikest annaks oma hääle üksikkandidaadile.

Kolme koalitsioonierakonna kogutoetus oli 48 protsenti, kahel opositsiooniparteil 35 protsenti. Kui aga viimasele lisada ka Eesti 200 toetus, oleks kogutoetuste suhe sisuliselt võrdne (48 versus 47 protsenti).

Eeltoodud arvud peegeldavad valimiseelistust omavate vastajate toetusnumbreid ehk neist on eemaldatud «ei oska öelda» vastajate osakaal, mis oli märtsis 25 protsenti. See muudab uuringutulemused võrreldavaks riigikogu valimiste olukorraga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles