Ülekoormuse tõttu võib kiirabi ajutiselt töötada kaheliikmelises brigaadis

Copy
Tallinna Kiirabi.
Tallinna Kiirabi. Foto: Mihkel Maripuu

Häirekeskuse ja kiirabi ülekoormatuse tõttu on kiirabil võimalik teenindada abivajajaid nüüd ka kaheliikmelistes brigaadides.

Sotsiaalministeeriumi tervisearendamise nõuniku Ragnar Vaiknemetsa sõnul on muudatuse eesmärk säästa kurnatusest häirekeskuse ja kiirabi töötajaid, kelle koormus peamiselt koroona testimise tõttu viimasel ajal oluliselt on suurenenud.

«Koroona testimise tõttu suurenes häirekeskuse kõnede arv ning abivajajateni jõudmine võis mõnevõrra võtta rohkem aega,» ütles Vaiknemets. Ta lisas, et võimalus teenindada kaheliikmelises brigaadis tagab töötajate tööjõulisuse, kui koormus peaks veelgi suurenema, samuti säästab kiirabitöötajaid võimaliku nakatumise eest.

«Kaheliikmeline brigaad on täpselt sama võimekas ja kvaliteetne kui kolmeliikmeline,» märkis Vaiknemets. 

Ta rõhutas, et abivajajani jõudmata jäädud ei ole ning seda ei juhtu ka tulevikus. «See on võimalus, mitte kohustus, mille otsustab iga kiirabiasutus ise,» ütles Vaiknemets.

Vaiknemets ütles, et kiirabi hõivatuse suurenemist tuleb ette iga-aastaselt viirusnakkuste perioodil, kui haigustunnustega inimeste pöördumiste arv tõuseb.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna peaspetsialist Kalev Pahla rõhutas, et kõnealune võimalus ei tähenda, et kergete viirussümptomitega inimesed peaksid kutsuma kiirabi või helistama nõu saamiseks häirekeskusesse. Sellisteks juhtudeks on ööpäeva ringi avatud perearsti nõuandetelefon kuhu saab helistada numbril 1220.

«Rasked sümptomid, mille puhul kutsuda kiirabi, on sellised, mille leevendamisega inimene ise toime ei tule,» ütles Pahla. Ta lisas, et kiirabi peaks kutsuma inimene, kellel esinevad samaaegselt kõrge palavik üle 38,5 kraadi ning tugevad hingamisraskused või õhupuudus.

Koroonaviirusega seotud üldküsimustele vastab ööpäevaringselt tasuta infotelefon 1247.

Haigussümptomite, nagu palavik, köha ja nohu, avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kus antakse käitumisjuhised.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles