KASULIK TEADA ⟩ Kuidas reisida Euroopasse ja siis Eestisse?

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Transpordivõimalusi Eestisse jääb üha vähemaks ja kuigi Eesti piir jääb eestlastele alati avatuks, ei pruugi juba väga varsti enam olla logistiliselt võimalik Eestisse enne üleilmse kriisi lõppu tagasi saada.
Transpordivõimalusi Eestisse jääb üha vähemaks ja kuigi Eesti piir jääb eestlastele alati avatuks, ei pruugi juba väga varsti enam olla logistiliselt võimalik Eestisse enne üleilmse kriisi lõppu tagasi saada. Foto: Caro / Schulz/Caro / Schulz/Scanpix

Välisministeerium soovitab väljaspool Euroopat viibivatel turistidel tulla esimesel võimalusel Euroopasse, kuna Euroopast on lihtsam leida transporti koju Eestisse ning ka välisministeeriumil on lihtsam aidata lahendada hädaolukordi, kui need peaksid tekkima. Välisministeerium on toonud välja võimalusi, kuidas Euroopasse reisida ning jõuda lõppude lõpuks Eestisse tagasi. 

«Välisministeerium paneb veel välismaal viibivatele eestlastele südamele, et nad otsustaksid kohe: kas soovite naasta Eestisse või olete valmis jääma välismaale pikemaks ajaks. Transpordivõimalusi Eestisse jääb üha vähemaks ja kuigi Eesti piir jääb eestlastele alati avatuks, ei pruugi juba väga varsti enam olla logistiliselt võimalik Eestisse enne üleilmse kriisi lõppu tagasi saada,» soovitab ministeerium. 

Välisministeeriumi kõige värskem Eestisse saamise informatsioon. 

Juurde on tulnud lisalennud:

23.03 korraldab KLM kaks lendu New Delhist ja ühe lennu Mumbaist Amsterdami. Soovist palume teatada Eesti saatkonda New Delhis embassy.delhi@mfa.ee

Dominikaani Vabariigist saab Helsingisse 23. märtsil Finnairiga. Piletid Finnairi kodulehelt.

Nordica erilend Malaga-Tallinn 24.03. Osta piletid SIIT.

Finnair lendab Gran Canarialt Helsingisse 24.03. Piletid Finnairi kodulehelt SIIT.

Ho Chi Minh, Vietnam + Bangkok, Tai lendab 27.03 Kaunasesse. Väljub 27.03 kell 10.00 HCMCst, siis teeb vahemaandumise Bangkokis ja seejärel suundub Kaunasesse. Eelisjärjekorras saavad pileteid osta Leedu, Läti ja Eesti kodanikud. Lennule registreerimine on SIIN ja kehtib kuni 24. märtsini.

AirBaltic lendab Londonist Riiga, veel on kohti 26. ja 27.03 lendudele. Broneerimiseks vajuta SIIA. Riiga Eestist sõita ei saa, Eesti piirini sõitmiseks on soovitatav võtta takso (nt Bolt) või rendiauto.

Lõppevad liinilennuvõimalused:

Istanbuli lennujaamast viimane lend Tallinna 26.03 ning Frankfurdi lennujaamast 27.03.

EasyJet on teatanud, et plaanib alates teisipäevast 24.03 peatada suurema osa lendudest, tõenäolised muudatused ka Londoni-Tallinna lendudes.

Välisministeerium meenutab, et need, kes lendavad Eestisse tagasi Helsingi kaudu, peaksid olema valmis näitama oma reisi alguskohas lennufirmale tõendit (näiteks laevapiletit) selle kohta, et reisi lõppsihtpunkt on Eesti. Hoolimata Soome valitsuse kehtestatud uutest piiriületusjuhistest, mis hakkavad kehtima pühapäeva südaööst, saavad Eesti kodanikud ja alalised elanikud Soome kaudu endiselt koju tagasi tulla. Rahvusvahelistest lennujaamadest ja sadamatest on transiit läbi Soome lubatud. Näiteks Vantaa lennujaamast või Turu sadamast võib inimene minna Helsingi sadamasse, et jõuda Tallinna laevale.

Riiast Eestisse saamiseks soovitame järgnevaid variante:

a) sõita Riiast rongiga Lugažini (Valka lähedal), väljumised kl 10.34 ja 18.15 (esimese variandi puhul on võimalik istuda samal päeval ümber Valga-Tallinna rongide peale);

b) suurema reisijate seltskonna puhul võtta ühendust Lux Expressiga (info@luxexpress.eu), et anda märku oma maandumisest ja organiseerida võimalusel ühine bussitransport;

c) võtta takso ja sõita sellega Eesti piirile Iklasse või Valka ning kutsuda endale sinna keegi (näiteks pereliige või sõber) vastu;

d) võtta Riiast rendiauto ja tagastada see Tallinnas.

Singapur keelab välismaalaste riiki sisenemise ega luba alates 24.03 (kl 00.00) ka transiiti läbi lennujaama.

Alates 22. märtsist (kl 00.00) ei ole võimalik Eesti-Soome vaheline pendelränne.

Montenegro on peatanud rahvusvahelised regulaarlennud.

Bosnia-Hertsegoviinas jäävad kõik saabujad piirile karantiini (telgid).

Itaalia karmistas veelgi riigisiseseid liikumispiiranguid, sh õues viibimisele.

Tai nõuab riiki sisenemisel tervisetõendit. 

Vietnam keelas alates 22. märtsist riiki sisenemise kõigile välismaalastele.

Filipiinidel sisenemine keelatud kõigile välismaalastele, viisad ja viisavabadus tühistatud.

Rumeenia kehtestas öise liikumiskeelu ja on asunud piire sulgema.

Taiwan katkestab 24. märtsist kuni 7. aprillini lennuliikluse transiidi.

Eurooplaste Jaapanisse sisenemise võimalused on praktiliselt lõpetatud, viisad peatatud, uusi viisasid väljastatakse vaid üksikjuhtudel. Jaapanist lahkumine on siiski veel võimalik, võimalik on ka transiit Jaapani lennujaamade kaudu, kui selleks ei siseneta riiki, transiiditsoonist eurooplased väljuda ei saa, seega transiit on võimalik vaid sama lennujaama ja sama terminali kaudu.

Juba varem välja kuulutatud erilennud ja -laevareisid:

23. märtsil toimub Leedu korraldatud evakuatsioonilend Balilt Vilniusesse; huvilistel palume end viivitamatult registreerida Kidytouri kaudu otse (juhul kui on veel kohti) või anda endast teada Eesti saatkonnale Canberras (nimi, isikukood, passinumber, kontakttelefon): consular.canberra@mfa.ee. Samuti on KidyTour pakkunud 49-kohalise bussi korraldamist marsruudil Vilnius-Riia-Tallinn.

22. märtsil kl 17.40 toimub airBalticu erilend Abu Dhabist Riiga. Pileti broneerimiseks palun helistada +371 67207771. Lisainfo SIIT.

23. märtsil toimub Saksamaa organiseeritud tellimuslend Argentinast Buenos Airesest Frankfurti; huvist peaks viivitamatult teada andma +372 5301 9999.

23. märtsil toimub airBalticu erilend Tbilisist Riiga. Pileti broneerimiseks palume helistada +371 67207771.

24. ja 25. märtsil toimuvad airBalticu erilennud Amsterdamist Riiga. Pileti broneerimiseks palume helistada: +371 67207771.

Viimane võimalus saada Megastariga Helsingist Tallinnasse on täna, 22. märtsil,  kell 23.00. Piletimüük toimub sadamas kuni 22.50.

Broneeringute tegemiseks pöörduge transpordifirma või reisikorraldaja poole. Eesti reisifirmade kontaktid:

  • Estravel: estravel@estravel.ee tel: +372 6 266 266
  • Baltic Tours: klienditeenindus@baltictours.ee
  • CWT Estonia: city-ee@mycwt.com
  • Go Travel: ariklient@gotravel.ee
  • Reisibüroo Atlas: tartu@atlas.ee
  • WRIS: tellimus@wris.ee
  • Bussiühenduse info LuxExpressilt: info@luxexpress.eu

Välisministeerium jätkab suhtlust nii reisifirmade kui ka teiste Euroopa Liidu riikidega, et võimalikele evakuatsioonilendudele pääseksid eestlased, kellel puudub ministeeriumile  teadaolevalt võimalus pääseda tagasi mõnest kaugemast sihtkohast. Tuleb arvestada, et lendude maksumus varieerub ja oleneb lennu täituvusest.

Kui olete välismaal sattunud lõksu ja ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palume anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24 h).

Välisministeerium palub võimalike uute reisipiirangute kehtestamise või transpordiühenduste katkemise tõttu kõigil reisil viibivatel eestlastel naasta võimalusel kiiremas korras koju või valmistuda asukohariigis pikemalt olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles