Hõõglambid lähevad euroliidus keelu alla

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästupirn ja tavaline lambipirn.
Säästupirn ja tavaline lambipirn. Foto: Liis Treimann

Meie kodudes nii tavaliste hõõglampide aeg hakkab läbi saama ja pirnipesadesse tuleb juba lähiaastail keerata oluliselt kallimad, kuid elektrit vähem tarbivad säästupirnid.


Nimelt kiitsid Euroopa Liidu liikmesriikide eksperdid oma 8. detsembri koosolekul heaks Euroopa Komisjoni ettepanekud hõõglampide kasutamise reguleerimiseks.



Hõõglampide piiramisega alustatakse Euroopa Liidus tänavu ja lõplik piirang tuleb 2012. aastal, annab teada Eesti Energia energiasäästu portaal.



Arvutused näitavad, et hõõglampide asendamisel säästlikumate lampidega hoitakse Euroopa Liidus kokku säärane energiakogus, mis on võrreldav kogu Rumeenia elektrivajaduse ehk 11 miljonis kodumajapidamises kuluva energiaga.



Poelettidel on säästulambid hõõgpirnidega võrreldes küll kordi kallimad, kuid tasub kaaluda, kas on mõtet odavaid hõõgpirne aastateks varuks osta, sest säästupirnid peavad vastu kuni 15 korda kauem ja tarbivad hõõgpirnidega võrreldes veerandi jagu või moodsamad isegi veelgi väiksema koguse elektrit. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles