Suri arhitekt Dmitri Bruns

Copy
Eesti arhitekt ja arhitektuuriteoreetik Dmitri Bruns.
Eesti arhitekt ja arhitektuuriteoreetik Dmitri Bruns. Foto: Stanislav Moshkov

Laupäeval suri 91-aastasena arhitekt ja arhitektuuriteadlane Dmitri Bruns (11.01.1929–21.03.2020). Bruns valmistas linnaarhitektina ette Tallinna 1980. aasta olümpiaregatiks.

Dmitri Bruns oli Tallinna linna peaarhitekt aastatel 1960-1980, 2003. aastal pälvis ta Tallinna vapimärgi Tallinna linnaehitusliku kujunemise uurijana, arhitektuuri tutvustajana ja pikaaegse linna peaarhitektina.

Tallinna linnavalitsus mälestab möödunud nädala lõpus surnud kauaaegset linnaarhitekti ja Tallinna vapimärgi kavaleri Dmitri Brunsi ning avaldab sügavat kaastunnet lähedastele. 

Linnapea Mihhail Kõlvart tõdes, et Dmitri Brunsi panus Tallinna arenguloosse on olnud märkimisväärne ja see peegeldub ilmekalt praeguses linnapildis. «Paljude raamatukaante vahele talletatud mälestused ning uurimistööd linna arhitektuurist ja ehituse ajaloost on nii linna- kui ka arhitektuuriajaloole väärtuslik lisand. Need aitavad praegustel ja tulevastel põlvedel mõtestada Tallinna kujunemislugu – kui silda ajaloost tulevikku,» sõnas Kõlvart. 

2003. aastal andis linnapea Edgar Savisaar Tallinna vapimärgi üle Dmitri Brunsile elutöö eest linnaehitusliku kujunemise uurijana, arhitektuuri tutvustajana ja pikaaegse linna peaarhitektina.

Brunsi sulest on ilmunud mitmeid teosed nagu näiteks «Tallinn täna ja homme», «Tallinna peaarhitekti mälestusi ja artikleid», «Tallinn valmistub olümpiaks», «Tallinn. Linnaehitus Eesti Vabariigi aastail 1918 – 1940».

Bruns oli Eesti NSV teeneline arhitekt (1973), Saksa linnaehituse ja regionaalplaneerimise akadeemia korrespondentliige (1991) ning Tallinna vapimärgi kavaler (2003). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles