GRAAFIKUD ⟩ Nädalaga lisandus 140 gripi- ja 1445 koroonajuhtu (1154)

Haiguste periood. Gripp, külmetus, covid-19, koroona, köha, nohu. Koroona kiirtest. Foto: SANDER ILVEST/Scanpix
Copy

Viimase nädalaga haigestus ägedatesse respiratoorsetesse nakkustesse 2785 inimest, kellest 37,5 protsenti olid lapsed, kuid sams vähenes ägedate respiratoorsete viirushaiguste üldine haigestumus 13 protsendi võrra.

Grippi haigestumus vähenes eelmise nädalaga võrreldes 31 protsendi võrra. Grippi haigestunutest umbes 60 protsenti olid kuni 15-aastased lapsed. Ägedate ülemiste hingamisteede respiratoorsete nakkuste valimipõhise uuringu alusel saab haigestumise intensiivsust hinnata madalaks, gripi ja SARS-CoV-2 viiruste levikut laialdaseks.

Grippi haigestumuse intensiivsust saab hinnata veel mõõdukaks, kuid haigestumine on langustrendis, viiruse levik on aeglustanud, kuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse veel üle Eesti.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel vajas viimastel nädalatel gripi tõttu haiglaravi 13 patsienti, eelmisel nädalal 26. Gripi tõttu hospitaliseeritute arv on langustrendis. Hooaja algusest on kokku gripi tõttu hospitaliseeritud 1260 inimest. Neist 68,4 protsenti on inimesed vanuses 50 ja enam, lapsed vanuses 0–4 aastat moodustavad 16,2 protsenti.

Tervise arengu instituudi surma põhjuste registri lõplikult valideeritud andmetel on sel hooajal gripi tõttu surnud 61 inimest vanuses 9–97 aastat.

Nädala jooksul kinnitati 1445 Covid-19 juhtu. Registreeritud haigusjuhtude üldarv vähenes eelmise nädalaga võrreldes 16 protsendi võrra. Vähenenud on haigestumus peaaegu kõikides vanusrühmades, välja arvatud vanuserühmad 25–29 ja 70–79, kus kasvas haigestumus vastavalt 16 ja 10 protsendi võrra.

Koroonaviirus levib varjatult

Eelmisel nädalal hospitaliseeriti 143 koroonaviirusega nakatunud inimest, nädal varem 112. Sümptomaatilise Covid-19 tõttu hospitaliseeriti 56 patsienti ehk 39 protsenti kõigist hospitaliseeritutest.

24. aprilli seisuga viibis haiglaravil 144 Covid-19 patsienti, neist intensiivravil viis patsienti, kellest omakorda juhitaval hingamisel üks patsient. Suri 15 inimest, kelle keskmine vanus oli 84,8 aastat, neist Covid-19 oli peamine hospitaliseerimise põhjus vaid viiel inimesel. Kõikidel olid erinevad kaasuvad haigused.

Kuivõrd terviseamet on tuvastanud palju suhteliselt kergeid ja asümptomaatilisi Covid-19 vorme, siis levib viirus edasi suure tõenäosusega varjatult, lainetena ning oluliste tõusude või langusteta.

Terviseamet tuletab meelde, et positiivse Covid-19 testi korral tuleb ühendust võtta perearsti või perearsti nõuandeliiniga 1220. Haigustunnuste ilmnemisel palutakse mitte minna haigla erakorralise meditsiini osakonda ega perearsti vastuvõtule, vaid küsida ravisoovitused ning juhised telefoni teel.

Soovituslik isolatsioon lõppeb, kui Covid-19 iseloomulike sümptomite algusest on möödunud vähemalt viis päeva ja viimase ööpäeva jooksul pole olnud palavikku, palavikualandajaid kasutamata ja muud sümptomid on taandumas.

Vaktsiin ja tõhustusdoos

Alates 6. veebruarist saavad kõik inimesed end gripi vastu tasuta vaktsineerida, kuni vaktsiini jätkub. Vaktsineerimist peaksid kindlasti kaaluma riskirühma inimesed ja nendega kokkupuutuvad inimesed.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab kolmanda tõhustusdoosiga vaktsineerimist kõigile üle 80-aastastele ja selleks on soovituslik kasutada omikroni alamtüvede BA.4-5 vastu kohandatud vaktsiini. Sama vaktsiiniga revaktsineerimise soovituse said ka üle 18-aastased Covid-19 riskirühma kuuluvad inimesed, kui seda peab arst vajalikuks.

Viirushaiguste meelespea

• Haigena püsi kodus.

• Riskirühma inimesi külasta vaid siis, kui oled terve.

• Kahtluse korral testi ennast.

• Haigestumise korral võta ühendust perearstiga või nõuandeliiniga 1220.

• Riskirühma inimesena väldi rahvarohkeid kohti või kanna seal maski.

Graafiku andmed uuenevad automaatselt.

Kommentaarid (1154)
Copy
Tagasi üles