VIDEO JA BLOGI ⟩ Ratas: nii õues kui siseruumides tuleb inimestega hoida kahemeetrist vahet (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Tairo Lutter

Tänasel valitsuse pressikonverentsil teatas peaminister Jüri Ratas uutest piirangutest seoses koroonaviiruse Covid-19 levikuga seotud riiklikust eriolukorrast. Piirangud puudutavad avalikus kohas liikumist, samuti kaubanduskeskusi, meelelahutust ja söögikohtasid. 

Alates 25. märtsist tuleb avalikus kohas (näiteks välised mängu- ja spordiväljakud, rannad, promenaadid, tervise- ja matkarajad) ja siseruumis (välja arvatud kodus) hoida teiste inimestega vähemalt kaks meetrit vahet. Avalikus kohas tohib koos viibida kuni kaks inimest. Piirang ei kehti koos viibivatele ja liikuvatele peredele ning avalike ülesannete täitmisel.

Alates 27. märtsist on kaubanduskeskused suletud. Avatuks jäävad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooni ettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakuautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel. Söögikohtades on lubatud vaid toidu kaasamüük. Sisse- ja väljapääsude juures tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Ostukeskustest eraldi tegutsevad poed ja näiteks juuksuri- ja ilusalongid, kuhu saab tänavalt siseneda, võivad olla lahti, kuid ka seal kehtib reegel, et kui inimesed liiguvad üksi või kahekesi, tuleb inimeste vahel hoida kahemeetrist vahet. «Tuleb hoida kahemeetrist vahet, välja arvatud, kui seda pole võimalik tagada,» viitas peaminister Jüri Ratas olukorrale, kus näiteks töökohustuste tõttu pole võimalik kahemeetrist vahet hoida. 

Alates 27. märtsist tuleb õhtul kella 22st sulgeda söögikohad, baarid ja teised lõbustusasutused, välja arvatud toidu kaasamüük ja toidu kojuvedu.

Alates 27. märtsist on suletud meelelahutuskohad (näiteks keegel, piljard, vesipiibukohvikud, bowling, täiskasvanute klubid).

Piirangud vaadatakse üle kahe nädala möödumisel.

Meetmete mitte täitmisel on kavas ka sanktsioonid, näiteks rahatrahv. Järelevalve on politsei- ja piirivalveameti vastutus. Ratas toonitas, et eeskätt on tegu iga ühiskonnaliikme isikliku vastutusega. «Rõhutan, et Eesti inimesed on siin ääretult vastutustundlikud ja saavad aru, et kui me kõik koos pingutame lühiajaliselt, siis väljume kriisist kindlasti kiiremini. Siin on vaja iga inimese vastutust,» selgitas ta. 

Peaminister toonitas, et järgnevad nädalad on kindlasti kriitilised koroonaviirusega võitlemisel ning inimesed peavad veel tugevamalt pingutama. «Praeguses olukorras peame käituma «meie», mitte «minu» ühiskonnana,» toonitas Ratas. 

Et täiendavad karmimad meetmed tähendavad nende ettevõtete arvu suurenemist, kes jäävad tuluta ning suureneb ka tööta inimeste hulk, tuleb Ratase sõnul siingi appi riigi kahemiljardiline majanduspakett ning töötukassa 250 miljoni euro suurune esimene pakett. See raha on Ratasele mõeldud märtsiks, aprilliks ja maiks. Kui periood peaks pikemaks minema, on Ratase sõnul valitsus valmis järgmisi samme astuma.

Pressikonverentsil andis viiruse levikust ülevaate ka Tartu Ülikooli mikrobioloogia professor Irja Lutsar.

Tagasi üles