Statistikaamet loob mobiiliinfole tuginedes inimeste liikuvusanalüüsi (1)

Carl-Robert Puhm
Copy
Numbrile 112 helistanute postisioneerimine. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES
Numbrile 112 helistanute postisioneerimine. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest

Valitsuse kriisikomisjon andis statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse leviku tõkestamiseks analüütiline väljund ja kasutada selleks elektroonilise side anonüümseid andmeid. Projekt on kavas käivitada selle nädala jooksul.

Statistikaameti peadirektori Mart Mägi sõnul on tellitud liikuvusanalüüsi eesmärk uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud. «Esimese sammuna on kavas analüüsida anonüümsete koondandmete põhjal inimeste liikumist enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. Telekommunikatsiooniettevõtted analüüsivad praegu projekti teostatavust ning kui saame nendega kokkuleppele, siis algab anonüümsete andmete töötlus, mis on rangelt teaduslik.»

Andmetöötlus käib vaid statistikaameti turvalises keskkonnas, info ei liigu ametist välja ning kustutatakse pärast töötlemist. «Telekomiettevõttete klientide andmed on endiselt kaitstud vastavalt Eestis kehtivatele andmekaitsereeglitele ja andmete skoobi ning töötluse põhimõtted on kinnitanud nii andmekaitse inspektsioon kui ka justiitsministeerium,» märkis Mägi.

Anonüümsetel andmetel põhinevat andmetöötlust on vaja kuni eriolukorra lõppemiseni, et paremini võidelda koroonaviirusega. Ühtegi teist ülesannet nende andmete põhjal ei lahendata.

Statistikaamet teeb liikuvusanalüüsis koostööd riigikantselei, terviseameti, andmekaitse inspektsiooni, mite ministeeriumi, rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse ja telekomifirmadega.

Liikuvusanalüüsi metoodika väljatöötamisel ja andmete hilisemal visualiseerimisel on statistikaametile abiks erafirma Positium, kes ise andmeid ei töötle.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles